Наематели на общински имоти в Шумен са заплашени от фалит

Снимки: Диана Желязкова

Наематели на общински имоти в Шумен са заплашени от фалит заради липсата на адекватни икономически мерки от страна на местната администрация в условията на извънредно положение.  Докато все повече градове в страната освобождават бизнеса от наеми на общински обекти и такси за тротоарно право, шуменското кметство не е предприело мерки в тази посока и не дава знак, че има намерение да помогне на търговците, пострадали сериозно от кризата с коронавируса.

Красноречив пример за задаващата се катастрофа са наемателите на цветния пазар на централния булевард „Славянски“ в Шумен, които трябва да плащат високи наеми на Общината дори в кризата с коронавируса.  Цветният пазар е пуст от началото на извънредното положение, а шестте павилиона, които обикновено привличат много клиенти, сега може да бъдат наречени празна изложбена зала за цветя.

„На ден я продадем едно-две букетчета, я не. Повечето вечери се прибирам без стотинка в джоба“, казва един от наемателите на пазара.  Хората са отчаяни от новината за продължаването на извънредното положение до 13 май и от липсата на подкрепа от местната власт. „Ще фалираме дотогава. Имаме огромни наеми, не можем само тях да платим“, притесняват се цветарите.

Така изглежда в момента цветният пазар на централния булевард „Славянски“ в Шумен

На въпроса какъв наем плащат на общината, хората първо се чудят дали да отговорят и казват уклончиво: „Кой колкото е дал на търга“. После обаче признават, че наемите стигат до 1000 лв. на месец за стандартен павилион от 9 квадрата. Наемите в Шумен отдавна гонят софийските и някои от дребните търговци са се изнесли от града. Останалите тук цветари се оплакват, че никой от общинската администрация не ги е питал как оцеляват в кризата. Иначе хората са добре информирани какво става в останалите общини и дават пример как други кметове и общински съветници са взели спешни решения да помогнат на местния бизнес.

Значително по-малката община Каспичан, която е с далече по-ограничени финансови възможности, освободи наемателите на общински имоти от наеми и такси за периода на извънредното положение.  Така местната власт се опитва да помогне на малкия бизнес да оцелее. Общинският съвет в Каспичан се събра на извънредно заседание, за да приеме пакета от мерки в подкрепа на хората и бизнеса. А местният парламент в Шумен не заседава от началото на извънредното положение и няма информация за предстояща сесия, въпреки че имаше подобно предложение. 

Потърсени за коментар, част от съветниците заявиха, че ще предложат спасителни икономически мерки още на първата сесия, която бъде свикана в Шумен. Представителите на „Движение България на гражданите“ Добромир Драев и на левицата Веселин Пенчев казаха, че ще поискат отмяна на общинските наеми и на таксите за тротоарно право със задна дата, за времето на извънредното положение. Двете групи подготвят и други мерки, сред които освобождаване на гражданите от такси за детски градини до края на годината, реорганизацията на общинските предприятия и др.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам