BG | EN

Над 800 от язовирите у нас са опасни и имат нужда от ремонт

В началото на годината десетки малки язовири преливаха в Кърджалийско.
 Снимка: скрийншот bTV
В началото на годината десетки малки язовири преливаха в Кърджалийско.
Снимка: скрийншот bTV

От метрологичния и техническия надзор признаха, че до миналата година дори не е било ясно колко точно са язовирите в страната, съобщи Би Ти Ви.

Над 800 от язовирите у нас са опасни и имат нужда от ремонт. 416 от съоръженията, повечето общински, трябва бързо да бъдат ремонтирани, особено наложително това е за 18 водоема, съобщи телевизията като цитира данни от метрологичния и техническия надзор.

Язовирът в бургаското село Винарско е един от водоемите в най-тежко състояние. Изпускателят и помпите не работят, а стената е пропукана. В същото време местните обичат да ловят риба в язовира, който е на километър от магистрала „Тракия“.

„Сега в момента нищо не работи, тъй като го няма, то не че не работи, всичко е ограбено, запушено е“, каза пред камерата на Би Ти Ви Стайко Манев, кмет на село Винарско. По думите му, най-опасното е, че има няколко села, които са под нивото на язовира и ако водата мине и селата, и магистралата просто ще бъдат унищожени.

От метрологичния и техническия надзор признават, че до миналата година дори не е било ясно колко точно са язовирите в страната. Надяват се до началото на есенните дъждове водоемите в най-тежко състояние да бъдат ремонтирани с пари от държавата. „Това са сложни хидротехнически съоръжения. Не може да се сложи и да се вкарва на другия ден тежката инженерна техника”, заяви в репортажа Кирил Войнов – зам.- председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

До тогава обаче се надяват времето да е благосклонно. „Опасност – да, нормално да има, защото вижте какво става с природата”, коментира още Войнов пред Би Ти Ви. От Министерството на околната среда и водите всекидневно следят нивото на 52 язовира. Общият обем на водата в тях е с близо 10 процента по-малък от този през 2018 година.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините