BG | EN

Вотът от 21 изборни секции в Созопол ще бъде проверен

кутия с бюлетини
Илюстративна снимка: Емилия Димитрова

Бургаският административен съд постанови днес да бъдат преброени отново всички 7 740 бюлетини от 21 изборни секции в община Созопол.

Делото бе образувано по жалба на „Има такъв народ“ и ГЕРБ срещу избора на общински съветници.

Според жалбоподателите, има редица нарушения при отчитането на резултатите от изборите.

Отчетените невалидни бюлетини в община Созопол са 1 525, или около 19%.

„Има нарушения в начина, по който са преброявани резултатите във всяка една от секциите“, посочи адвокат Момчил Момчилов, представляващ двете партии – жалбоподатели. Той допълни, че това се вижда на видеозаписите в много от секциите. 

„Хаос, безразборно изсипване, пипат се бюлетини от хора, които нямат право да извършват преброяване – кандидати за съветници, кандидати за кметове. Възникват спорове. Налагат се мнения от хора, които не са членове на СИК(Секционните избирателни комисии). Всичко това ни кара да считаме, че с много голяма доза вероятност нещата не са отчетени правилно“, поясни той.

Момчилов посочи, че в протоколите на 16 от секциите има много корекции, поправки и зачертавания на съществени цифрови данни, част от които са свързани с преференциите.

Спроред него, тези поправки са направени в нарушение на Изборния кодекс. По думите му, поправките са правени с 3 подписа, някъде с два, а някъде без нито един подпис. „Това са поправки, които не са явна фактическа грешка, която могат да направят секционните комисии при предаването в ОИК(Общинската избирателна комисия), а се касае за съществени поправки, които променят брой действителни гласове. Почти няма секция, в която да не е направено това грубо нарушение“, допълни той. 

Съдът одобри частично исканията на жалбоподателите – назначи извършването на съдебна експертиза от вещи лица, както и разпит на трима свидетели. Беше преценено като неоснователно изискването на избирателните списъци и прегледа на видеозаснемането на преброяването.  

По време на заседанието бяха разпитани Светослав Димитров – член на втора СИК в Созопол – Стар град, Александра Глосова – застъпник на „Има такъв народ“ във втора СИК и Асен Велев – кандидат за общински съветник, който е присъствал на преброяването в 12 СИК. Първите двама обясниха, че при преброяването са били много далеч и не са можели да виждат добре процеса, както и кои бюлетини са отразени като недействителни. Те обаче не са възразили за това. Третият свидетел обясни, че в една от секциите в Зидарово, част от бюлетините са били преброени от застъпници. Причината е, че на една от жените, оторизирани за това ѝ е прилошало. 

Друга позиция зае адвокат на партия, която не обжалва изборните резултати.

„В нито един от протоколите няма посочени възражения, не са представени жалби, а единствените  „особени мнения“ са били в една от секциите в Зидарово“. Това обясни Юрий Бошнаков, адвокат на една от партиите, които са заинтересовани страни по делото и не оспорват резултата от вота. По думите му в същата секция липсва изискуемото от закона отделно прилагане на въпросните „особени мнения“. Според него не е било редно да се позволи изслушването на свидетели по това производство.

„Особено с оглед на това, че единият от свидетелите, които се допуснаха, е бил застъпник на политическата партия жалбоподател. Вторият е бил член на една от СИК-вете. Това са лица, които са имали право при приключването на изборния ден и при съставянето на изборните протоколи, да заявят наличието на възражения, жалби, „особени мнения“. Имали са възможност да подадат такива и в ОИК, но не са сторили същото. В един момент при наличие на вече настоящото висящо производство, същите да се присетят, че са имали възражения, за мен звучи меко казано несериозно“, коментира адвокатът.

Според него, след местните избори се наблюдава една опасна тенденция: „Започват да се появяват инцидентни решения, които ще отворят широко вратите за необосновани обжалвания на актове на ОИК, без наличието на конкретни доказателства за това“.

адвокатите в кулоарите на съда
Адвокатите в кулоарите на съда.
Снимка: Петя Михова

Според Бошнаков, машинният вот ще разреши проблема с разнопосочните съдебни практики. „Ако имахме гласуване с машини, ние нямаше да имаме съмнения относно действителност или недействителност на бюлетини, относно неправилно отчитане на преференции и всички други възражения, които в момента се правят по делата. Щеше да се засили доверието в изборната система, щеше да разтовари и съдилищата от тези сложни, дълги и трудоемки процеси. В крайна сметка щеше да обективира действителната воля на избирателя“, допълни той.

Следващото заседание по делото е насрочено за 4 декември. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините