Над 400 хил. лв. обезщетениe ще плаща прокуратурата на фирма, обявена за пипало на „Октопод“

Илюстративна снимка: pixabay

Прокуратурата е осъдена да плати общо над 400 хил. лева обезщетения на фирма „Кепитъл Лизинг“ АД, която преди 11 години беше обявена за едно от „пипалата“ по делото „Октопод“, съобщи Lex.bg.

След 6-годишна съдебна битка дружеството е успяло да спечели делото срещу прокуратурата за нарушаване на правото на Европейския съюз. Въпреки че и градският, и Софийският апелативен съд (САС) отхвърлиха исковете на „Кепитъл Лизинг“, Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на САС и реши сам делото, като присъди 200 000 лева обезщетение за имуществени вреди, още 10 000 лева за морални вреди, които с разноските и лихвите за последните 9 години надхвърлят 400 000 хил. лв.

Все още се очаква решение на ВКС по друго дело – на фирмата „Голд Лизинг“, която заради същия казус осъди на втора инстанция прокуратурата да ѝ плати обезщетение от над 800 хил. лева.

Акция „Октопод“ е от 10 февруари 2010 г. по време на мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Тогава бяха арестувани Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Същия ден разследващите влизат и в общия офис на „Голд лизинг“ и „Кепитъл лизинг“, а медийни публикации дружествата бяха споменавани като част от „пипалата“ на „Октопод“-а.

След първоначалните арести обвиненията бяха разделени в три дела – „Голям Октопод“ за икономически престъпления, „Малък Октопод“ за рекет и изнудване и „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция. До съдебна фаза стига само „Малък Октопод“, а делото все още не е приключило.

Документите, иззети от „Кепитъл лизинг“, са по делото за т.нар. „Голям Октопод“, което беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам