Над 3600 са вече подписите в петицията за 100% машинно гласуване и реформа за честни избори

Снимка: parliament.bg

Над 3600 са вече подписите в петицията за 100% машинно гласуване и радикална изборна реформа за честни избори, след като ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха в края на миналата седмица окончателно изборните промени.

Инициаторите на подписката настояват да се запази и разшири машинното гласуване във всички избирателни райони в страната и да се организират целогодишни обучителни мероприятия от Централната избирателна комисия (ЦИК) по места.

Според тях е недопустимо част от българите (гласуващите в секции под 300 избиратели) да бъдат дискриминирани с невъзможност да гласуват машинно, като така нямат сигурност, че техните вот и преференция ще бъдат отчетени точно и коректно.

В петицията се настоявата и за премахване на привилегията за водене на по 2 листи, както и тази по чл. 278,ал. 5 и 437, ал. 5 в Избирателния кодекс(ИК) – т.нар. „защита водачите на партийни листи“, според която бюлетини с непосочена преференция за кандидат в тях, се броят „по право“ за водача на листата на съответната партия, за която е подаден вотът. Посочената пичина е, че в този случай се стига до ситуации, при които водачи на листа имат в пъти по-малко лични преференции, но запазват водачеството си, независимо, че следващи кандидати в листата са с хиляди лични преференциални гласа повече от водача.

Като трето искане инициаторите са посочили да се намали прагът по чл. 298, ал. 2 и чл. 454, ал. 2 ИК от 7% на 5% от подадените гласове за листата, за да са валидни подадените преференции и даден кандидат да може да размести регистрираната листа.

Следва искане за създаване на изборен район „Чужбина“ със собствени мандати, в които да се кандидатират реални кандидати, като за последните да може най-после да се гласува и с преференция от българите зад граница. А не техният вот „да се налива“ в общия резултат на партиите.

В последната точка организаторите на петицията настояват да се възстанови практическата работа по въведеното законодателно през 2016г. от 43-то Народно събрание Дистанционно електронно гласуване, като след постигане на достатъчна степен на сигурност на системата за гласуване, то се въведе първоначално за страните от ЕС с тенденция за разширявяне и в останалите държави с установено върховенство на правото, като паралелно се работи и за въвеждането му на територията на страната.

Припомняме, че за около общо 40 часа ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха окончателно изборните промени, с които връщат хартиените бюлетини във всички секции и ръчното броене на гласуването с машини.

След бурни дебати парламентът прие да се гласува на машина и хартия, като вместо тъмни стаички ще има паравани и видеозаснемане на изборния ден. Вотът от машините няма да се отчита автоматично – не по данните на софтуера, а чрез броене на разписките, които ще се наричат „машинни бюлетини“, като ще се сгъват и подпечатват.

Резултатите от машинното гласуване ще се пазят в паметта на устройствата, но протоколи от тях няма да се разпечатват и прилагат. Данните от хартиеното и машинното гласуване ще се отчитат и сумират в секционните избирателни комисии.

Ще има избирателен район „Чужбина“, но не се знае колко депутати ще се излъчват и как ще става това. 

По време на дебатите Асен Василев от „Продължаваме промяната“ се обърна към председателстващия заседанието Йордан Цонев от ДПС с думите „Събрахте се“, като имаше предвид, че съюзът може да се повтори при избирора на правителство. А Цонев му отвърна с „Дай, Боже“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам