Над 300 хиляди българи са засегнати от воден режим

Снимка: pixabay.com

Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната или общо 315 хиляди жители са засегнати от воден режим, съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от БНР.

Заради водния режим в Перник, Ловеч и Плевен в Народното събрание бяха изслушани министърът на околната среда и водите Нено Димов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. В Перник и Ловеч водният режим е наложителен, за да се гарантират необходимите количества вода в следващите 4 до 5 месеца, заяви Николай Нанков.

По думите му, цитираниот националното радио, „Двете ВиК са длъжни да преустановят със съответни мотивирани предложения и със съответните заповеди на кметовете на двете общини водоподаването към двете населени места в определените часови диапазони, за да гарантират необходимите количества в рамките на следващите 4 до 5 месеца, за да можем да гарантираме нормалното, макар и преустановено в определени часови диапазон на денонощието водоподаване. В Перник въпросът не е бил трябва ли, или не трябва да има воден режим. Трябвало е да има воден режим, може би е трябвало да бъде въведен месец по-рано“.

В кулоарите на парламента Нанков коментира пред журналисти, че въведеният воден режим в Перник със спиране на водоподаването два пъти в денонощието не е ефективен и няма да гарантира водните количества до април, когато е снеготопенето. Той се позова на експерти на ведомството. Режимът трябва да е за не повече от 7 – 8 часа веднъж в денонощието, подчерта той, като повтори предложението на министър Петя Аврамова отпреди няколко дни.

Вчера от окръжната прокуратура в Перник започнха проверка във връзка с водната криза и въведения воден режим. Чрез Върховна административна прокуратура от министерствата на колната среда и на регионалното развитие е изискана информация, за да се установят причините и евентуално виновните за проблемите с водоснабдяването лица.

Проверка извършва и Районната прокуратура в Перник, която проверява действията или бездействието на „ВиК-Перник“ и местната администрация, съобразно задълженията им по Закона за водите. Това разделение е наложително с оглед големия обем работа и информация, която следва да се събере и анализира, съобщиха от прокуратурата.

Управителят на ВиК Перник Иван Витанов ще бъде освободен, съобщи на брифинг в Перник вчера заместник-министър Николай Нанков.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам