BG | EN

Жители на пловдивски села протестираха срещу добив на инертни материали

Снимка: podtepeto.com

Над 300 жители и собственици на вили в селата от Родопската яка блокираха за 20 минути Околовръстното шосе в шумен протест срещу добива на инертни материали от планината. Хората преминаха пеш цялото разстояние от центъра на Белащица, през Брани поле до колелото на основния път, за да заявят, че искат въздух и здраве, а не камиони и прахоляк, съобщи регионалното издание „Под тепето“.

Заради протеста се образуваха километрични задръствания.

Шествието бе срещу настоящия концесионер на кариерите над Белащица „Холсим България” и срещу фирма ПИМК, която има инвестиционно намерение за нова кариера в планината. Изненадващо, на финала на протеста, се появи и собственикът на ПИМК Илиян Филипов. Той взе мегафон и обяви, че няма нищо общо с кариерите над Белащица и с фирма Холсим, като призова хората, които развяваха транспаранти с името на компанията му, да ги приберат.

Камионите ми тук не се качват. Аз също имам вила на Гълъбово и концесията на кариерите ми пречи. Казвам ви го категорично, заяви Филипов. Хората му припомниха, че е внесъл инвестиционно намерение през 2017г. за проучване и нов над Белащица. Аз нарочно съм го пуснал, за да не допусна Холсим там. Казвам ви го категорично. Никога горе няма да добивам материал и да видите мои камиони, обеща собственикът на ПИМК. Протестиращите му предложиха да оттегли инвестиционното си намерение, а той заяви, че още в понеделник го оттегли. Като предложи на хората, ако искат да го прехвърли на някой тях. „Никога няма да добивам материал тук. Пуснах инвестиционното намерение точно по границите на Холсим, за да не увеличават те кариерите си. Сега пуснаха към Марково, но там ще имат проблем. Затова съм го пуснал- да не могат да растат. Готов съм инвестиционното си намерение да го прехвърля на вас, за да съм сигурен, че никога там нищо няма да бъде направено. В понеделник ви го давам на вас, вие го дръжте. Тази кариера категорично не трябва да работи повече”, обясни още Филипов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините