BG | EN

Джаз под открито небе в Родопите на 2 хил. м. височина

„Hetty and the Jazzato Band”
Снимка: „Отзвук“

В събота вечерта на почти 2 хил.. метра в Родопите в подножието на връх Перелик се състоя „Perelik world music & jazz festival”. Въпреки проливните валежи повече от 2 хил. души от страната и много чужденци изкачиха най-високия връх в планината на Орфей, за да станат част от тринадесетото издание на фестивала за етно и джаз музика. И за тяхна радост през съботната нощ не валя дъжд, но заслугата за това се оказа, че има Изпълнителната агенция „Борба з градушките”.

Организатор на музикалното събитие е дружеството „Перелик инфраструктурна компания”, което бе създадено преди 10 години за изграждането на ски център „Перелик”.

 

Фестивалът бъде открит от шестнадесетгодишната финалистка в Х factor през миналата година Мирослава Тодорова с кавър версия на песента на Камелия Тодорова „Летят последните таксита”. Последваха я италианско-британската суинг  група „Hetty and the Jazzato Band”. С бурни аплодисменти бе посрещната тяхната песен „Tu Vuo“ Fa ‘L’Americano“, която е споделена в Youtube повече от 137 хил. пъти и има над 4 милиона показвания. Свои изпълнения на цигулка и акордеон направи и дуетът Turumtay Zaric.

Входът за джаз фестивала бе свободен. Стотици автомобили изпълзяха до върха по черния път, прокаран заради военно поделение, базирано на вр. Перелик.

Фестивалът се провежда в „екозала“ под открито небе, която побира около 2 хел. души и е изградена от бали слама. Електричество се използва само за озвучаване и прожектори на сцената. Миналата година музикалното събитие под звездите събра рекордна публика от около 6 хил. души.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините