Над 2 млн. лв. и две години безсмислен труд потънаха в новите кладенци на Хасково

  • Уранът, открит в питейната вода в града не е опасен за здравето, сочи проверка на прокуратурата
  • Според експерти няма гаранция, че водата от новите кладенци, които общината изгради, няма също да се окажат „замърсени“
Илюстрация: pixabay.com

До края на годината общинската администрация в Хасково трябва да въведе в експлоатация осем нови кладенеца за питейна вода, след като през 2017 г. Районната здравна инспекция откри в доставяната от старите повишени нива на уран. „Спешната“ инвестиция в размер на 2 млн. лв., направена по настояване на вече бившия депутат Делян Добрев обаче, може да се окаже напълно излишна след като разследване, поискано от прокуратурата показа, че ползваната и в момента питейна вода в града не крие никаква опасност за здравето на хората.

Историята на проблема

През пролетта на 2017 г. няколко медии публикуваха сензацонната новина, че питейната вода на Хасково е радиоактивна. Скоро след това Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ към Министерството на околната среда и водите информира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково за установено несъответствие между стандартите за качество на питейната вода в града и взетите проби. Според направените анализи установените замърсители бяха определени като „уран“ и „алфа активност“. Те бяха открити в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на части от Хасково.

Според предписанията на здравната инспекция ползването на вода от чешмите трябваше веднага да бъде преустановено, а местната администрация започна да отделя от бюджета си пари за снабдяването на детските градини, училищата, социалните и здравните заведения с минерална вода. През 2017 г. за това бяха платени 144 хил. лв., за 2018 г. – 200 хил. лв., а след предстоящо одобрение в Общинския съвет за минерална вода през 2019 г. ще бъдат отделни още 68 хил. лв.

След серия проверки, спорове между специалисти за това опасни ли са количествата уран, открити във водата на Хасково или не и прикривана ли е информация за замърсяването депутатът Делян Добрев обяви пред Народното събрание, че за справяне с проблема са необходими 2 млн. лв. Министерският съвет отпусна парите веднага, при това без дебат за това как бе определена тази сума и извършено ли е прединвестиционно проучване, каквото е изискването на Закона за устройство на територията?

Как бе определена цената?

Според официално становище на ВиК – Хасково, изпратено до „За истината“ и местното издание „Сакар нюз“, инвестиционните мерки за изграждане на дублиращи кладенци във връзка с установените отклонения в качеството на суровата вода в подземни водоизточници са били определени като приоритетни. А индикативната стойност на инвестиционните мерки е била определена на базата на пазарни цени на обекти с подобен предмет и сложност, изпълнени и въведени в експлоатация в последните години. В допълнение към становището бе обяснено също, че изграждането на нови водоизточници е задължение на Община Хасково.

Парите, отпуснати от правителството, постъпиха по сметките на местната администрация в края на лятото на 2017 г. „Обявихме бърза обществената поръчка, сключихме договор с фирмите и работата започна, каза кметът на Хасково Добри Беливанов. Трите кладенеца са готови, а четвъртия – в Узунджово, всеки момент ще бъде пуснат. Освен това правим два водопровода, които да свържем със съществуващия“.

Ненужните кладенци

Изпълнители на строителните работи на новите кладенци са ДЗЗД „Аква Инженеринг“ и консорциум „Ти Ви Би Водопроект“. За вторите четири, от общо осем планирани нови кладенци обаче процедурата на бързата обществена поръчка не е приложима и Общината сключи две споразумения с регионалното министерство, с които срокът за въвеждане в експлоатация на новите водоизточници бе удължен до края на т.г.

Строителството на новите кладенци за питейна вода край Хасково
Снимка: Иван Атанасов

Междувременно обаче разследването, поискано от прокуратурата, продължило година и половина, установи, че

„тревогата с урана е била силно преувеличена,

С други думи – 2 млн. лв., от които 1.9 млн. лв. от държавния и около 41 хил. лв. от общинския бюджет на Хасково ще бъдат похарчени напразно за строеж на напълно ненужни кладенци. При това без гаранции, че водата, добивана от тях след време няма се окае отново със съдържание на уран, тъй като новите сондажи достигат същия водоносен пласт като и старите.

В същото време по данни на местното ВиК дружество 75% от питейната вода в Хасково от години се губи в остарялата и компрометирана водопроводна канализация. За нейната подмяна обаче пари няма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам