BG | EN

Над 18 хил. подписа срещу завод за боклуци край с. Върбовка са внесени в РИОСВ – В. Търново

Подписите на граждани от четири общини вече са в РИОС В. Търново.
Снимка: сдружение „Ти решаваш“

Повече от осемнадесет хиляди (18 136) са подписите срещу изграждането на инсинератори за изгаряне на отпадъци край павликенското село Върбовка, съобщиха от неправителствената организация „Ти решаваш“. В последния ден на юни подписите вяха внесени в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново.

До момента в подписката има 7839 подписа на граждани на община Павликени, 678 подписа на граждани на община Сухиндол, 4225 са подписалите се жители на община Левски и 5421 са подписите от община Севлиево. Подписката от граждани на Велико Търново се обработва.

Гражданските подписки са против инвестиционно предложение за изграждането на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци от „Петрургия“ ЕООД в находище „Върбовка“, с. Върбовка, община Павликени, област Велико Търново.

Граждани на пет общини протестират срещу изграждането на завод за горене на боклук край с. Върбовка – тук.

Подписките трябва да бъдат представени на предстоящия Експертен екологичен съвет към Екоинспекцията във Велико Търново, а очакванията на гражданите са това да надделее при издаване на окончателно решение по ОВОС за инвестицията на „Петрургия“ от директора на РИОСВ, Велико Търново.

Гражданската подписка стигна и Севлиево, където за един месец бяха събрани над 5 000 подписа – тук и тук.

Според инвестиционното предложение на „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, до с. Върбовка ще се изгради логистична и складова база за каменни фракции, завод да производство на каменна вата и електроцентрала, която ще захранва завода с енергия. Въпросната електроцентрала ще работи с RDF гориво, което се получава от изгарянето на отпадъци. В завода, когато или ако бъде построен, ще се изгарят по 60 тира с боклуци на ден и ще се генерира 10 тира отровна пепел ежедневно. Тези данни изнесе адвокат Христо Дишев по време на среща с гражданите на Севлиево, които се включиха към недоволството на хората от общините Павликени, Сухиндол, Левски, Велико Търново.

Извън закона общинските съветници в Павликени са дали на Румен Гайтански път до находището край с. Върбовка – тук.

Става въпрос за завод за топене на базалт и електроцентрала. Два процеса, които изискват висока температура. Производството, заложено в проекта на „Петрургия“, включва два инсинератора за горене на боклук, които на годишна база трябва да изгарят 490 хиляди тона отпадък. Според еко специалисти най-вероятно боклукът, необходим за гориво на електроцентралата, ще се внася, тъй като всичките 53 регионални системи за управление на отпадъците у нас, не могат да осигурят това количество отпадъци.

Инициативата за гражданската подписка тръгна от инициативния комитет „За Павликени“, който на 9 юни т.г. прерасна в гражданско сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Ти решаваш“. Негови учредители са 67 физически лица, представители на различни сфери на обществения живот в региона и страната. Техният стремеж е да се вдъхне увереност на хората в малките населени места, че техният глас има значение и че с активната си гражданска позиция могат да влияят на случващото се в обществения живот.

Една от многото цели, които си поставя сдружението е да работи за създаването на местни и държавни институции, които са слуга на обществото и осигуряват свобода, сигурност и справедливост, функционират с грижа за бъдещето и имат екологична функционалност, пише в съобщението за учредяване на новата организация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините