BG | EN

Над 1,5 млн. евро са задържани на „Капитан Андреево“, прокуратурата ще разследват произхода им (видео)

Рекордно количество валута, укрита в лек автомобил задържаха на „Капитан Андреево“. За това съобщиха днес на съвместен брифинг Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на Хасково и Георги Господинов, началник на Митнически пункт „Капитан Андреево.“

Недекларираните пари,1 562 865 евро, с българска равностойност 3 056 698 лв., били в пакети между предните и задните седалки. Водач бил М.Г.,   на 41 г., турски гражданин, с него са пътували жена и 18 месечно бебе.

Нарушителят обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция.

Наказанието, което може да отнесе нарушителят е да му се отнеме 1/3 от валутата или да бъде осъден на затвор (условно), каквато е практиката досега.

Георги Господинов каза, че според регламент 1682 от 2018 г. на ЕС, митническите органи имат правомощия да задържат паричните средства до 90 дни и да изследват произхода им. Ако има събрани данни, че парите са придобити по престъпен начин митническите служби са длъжни да уведомят отново прокуратурата.

Ако в рамките на тези 90 дни не се установи, че парите са придобити по незаконен начин, те ще му бъдат върнати.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините