Над 120 тона са откритите край Червен бряг отпадъци

Снимка: prb.bg

Количеството на откритите незаконно загробени отпадъци в землищата на Червен бряг и на село Рупци надхвърли 120 тона, съобщиха от прокуратурата.

От там уточняват, че по външни белези отпадъците могат да се определят като опасни.

Първоначалният анализ сочи, че това е едва около 1/3 от общото количество заровен отпадък, генериран от дружества, собственост или свързани с досъдебното производство, по което като обвиняеми са привлечени братята Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още четирима души.

Открито е и трето място с изкопни ями, които са служили за съхранение на неустановен като количество и съдържание незаконен отпадък.

Предстои да бъде установен произходът на отпадъците, уточняват от прокуратурата.

Случаят в Червен бряг е показателен за това какво се е случвало в страната през годините, коментира пред журналисти в Народното събрание екоминистърът Емил Димитров

„Колко такива сметища има в страната. Много е хубаво някой да прави бизнес, а после държавата да му чисти отпадъците и то на много висока цена. Това нормален бизнес ли е, цялото общество да понася негативите на това, че някой е решил по евтино да ги закопае някъде“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам