Над 1100 граждани изпратиха становища, за да спрат застрояването край Царево

Снимка: Andon Zhelev / Pixabay

Точно 1139 копия на становища от граждани срещу предлаганите промени в Общия устройствен план на община Царево са получили до изтичането на крайния срок – 31 март, от инициативата „Зелени закони“, която призова гражданите да възразят срещу част от планираните строежи. Общият брой становища вероятно е по-голям, тъй като не всички граждани, изпратили становище, са копирали и „Зелени закони“, съобщиха от природозащитната организация.

Обсъждането на живо на проекта е предвидено за 13 април, но заради извънредното положение в страната и големия брой получени становища е много вероятно да бъде отложено, прогнозираха днес от зелената инициатива.

Гражданите, изпратили копие от писмата си до „Зелени закони“ настояват да не се допуска ново мащабно застрояване на крайбрежието на Странджа и планът, който включва такова да бъде преработен. 

Сагата с новия общ устройствен план на Царево продължава вече 22 години, припомнят от инициативата. Според тях, и новият предложен вариант съдържа множество неточности и грешки при прилагането на българското и европейското законодателство и заради това трябва да бъде преработен изцяло. Всички проблематични аспекти на плана са били детайлно анализирани от Тома Белев, експерт към „Зелени закони“.

От природозащитната инициатива предупреждават, че ако бъде приет в този си вид, документът би допуснал нови 835 декара за застрояване в парк “Странджа”и урбанизация за три пъти по-голям плажен капацитет от ивицата, която има брега на община Царево. Появяват се и несъществуващи плажове, както и разрешения за строителство върху заменени държавни гори и дюни край Царево, Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара.

Експертите на организацията са установили и сериозни разминавания в данните, на които документацията стъпва. Новото масово строителство на жилища е предвидено въпреки че и сега 62% от жилищата в общината не се обитават. По изчисления на експерти това би създало редица проблеми един от най сериозните, от които е снабдяването с питейна вода при подобно увеличаване на туристическия капацитет по най-южното Черноморие.

От “Зелени закони” днес отново увериха, че ще участват в общественото обсъждане, когато и да се проведе то и ще настояват да бъде взето предвид мнението на всички граждани, които са им писали.

От организацията поясниха, че големият брой писма е препълнил електронната поща на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която се приемаха становища, но всички те са получени и всеки, който е изпратил писмо би трябвало да е получил или да получи скоро входящ номер. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам