BG | EN

Над 10200 бюлетини от кметските избори в Поморие ще бъдат преброени отново

Преизбраният досегашен кмет на Поморие Иван Алексиев (ГЕРБ)
Снимка: Община Поморие

Бургаският административен съд реши да бъдат отново преброени 10 218 бюлетини от общо 49 секции за избор на кмет на Община Поморие.

Делото е образувано по жалба на единия от кандидатите за кмет на морската община Веселин Анестиев. Той беше подкрепен от Земеделски народен съюз, коалицията ПП – ДБ и „Има такъв народ“.

Досегашният кмет Иван Алексиев спечели изборите в Поморие на първи тур с 50.77 %, а за юриста Веселин Анестиев гласуваха 37.70 %. От общо 10 895 бюлетини за кмет на община, 618 бяха отчетени като недействителни гласове.

Съдът прие частично исканията на Анестиев като назначи извършването на съдебно-техническа и графологична експертизи, но отхвърли това за преглеждането на 3 видеозаписа и разпит на един човек.

По време на заседанието, адвокатът му посочи, че има конкретни данни за извършени нарушения в 3 Секционни избирателни комисии – тези в селата Габерово и Горица.

„Оспорвам изцяло проведения вот за кмет на Община Поморие като считам, че са налице нарушения както на процесуалния, така и на материалния закон, касаещи неподписването на единия от протоколите – изписването само на имената на председател, зам.-председател, секретар и членове на СИК. Това е комисия номер 9 в село Габерово. Имам претенция и по отношение на СИК в село Горица за това, че преброяването е било осъществено  в Общинската избирателна комисия, а не в присъствието на всички членове. Също така имаме съмнения, че по отношение на част от бюлетините за единия от кандидатите са се считали за валидни, а за останалите като невалидни“, Веселин Анестиев.

Анестиев допълни, че информация за част от нарушенията са получени от наблюдатели в Секционните избирателни комисии. „За съжаление съдът не ни допусна преглед на видеоматериалите, от които щеше да се установи по безспорен начин, че са налице множество нарушения. В тях видях действия, които не са съвместими със закона – обръщаха се изцяло кутиите върху разни платнища, маси, разсипваха се бюлетини по пода. Бяха събирани дори от нечленове на Секционните избирателни комисии. Брояха се от всеки един от членовете, което е абсолютно недопустимо. Не се представяха пред камера, имаше изключване на камери“, допълни Анестиев. Той посочи, че ако недействителните бюлетини в страната са около 15 %, то в община Поморие са 22 %. 

Председателят на Общинската избирателна комисия в Поморие Кольо Николов посочи, че Секционните избирателни комисии са си свършили работата. „Ние сме приели абсолютно всички протоколи. Дали имаме някъде поправка, дали нямаме поправка – в Изборния кодекс е казано по какъв начин се отстраняват поправките. След това те се въвеждат в Информационния център към ОИК, след което в ЦИК се въвеждат втори път. Ние нямаме нито една корекция на нито една бюлетина, на нито един протокол с въведените данни в ЦИК. С това решение днес, по този начин се нарушават и Изборния кодекс и съдебната практика на национално ниво. За мен ако трябваше да се брои нещо, то трябваше да са тези конкретни две секции. За мен това е излишно харчене на време, на средства и на експертизи. По този начин се изземва функцията на Секционните комисии и на Общинската избирателна комисия. Излиза така, че ние трябва да произвеждаме избори с помощта на експерти, а не с помощта на Секционни комисии“, коментира той.

Според Николов не са извършени и никакви нарушения в секции в Габерово и Горица. „В 43 секция в Горица изобщо не са изваждани бюлетините или ако са извадени, те са извадени само пакетите, които не са разопаковани и не са броени при нас изобщо. Единствено са броени преференциите за общинските съветници. Другите бюлетини не са броени. Конкретно за 9-та секция, там най-вероятно хората са пропуснали просто. Може би като сме приемали, не сме обърнали внимание, но с разписката, която се получава в Информационния център, там хората, тримата членове – председател, заместник и секретар са се подписали. По този начин са приети и резултатите в ЦИК. По този начин са потвърдени от ЦИК. Не мога да разбера защо изобщо беше допуснато това броене“, каза Николов.

Следващото заседание е насрочено за 17 ноември.

Според адвоката на досегашния кмет на Поморие Иван Алексиев, Вълчо Чолаков, преброяването на бюлетините няма да промени крайния резултат на вота. Вещото лице ще бъде назначено от Варненския съдебен район, за да се осигури по-голяма безпристрастност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините