Над 100 000 души в Шумен и Търговище отново са без вода заради авария на водопровода

Авария на основния водопровод остави шуменци почти три дни без вода в средата на януари.
Снимка: Архив на „За истината“

Над 100 000 души от областите Шумен и Търговище отново са без вода от полунощ заради авария на довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Сухият режим ще продължи поне 24 часа.

От 0 ч. тази нощ беше спряно водоподаването за градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и за шуменските села Белокопитово и Панайот Волов. Според първоначалните планове на ВиК – Шумен, водата трябва бъде пусната в рамките на 24 часа.

Ремонтът е записан в графиците на дружеството като планов, но не може да бъде отложен, въпреки епидемията от коронавирус, обясняват от водното дружество. „Течът от аварията е над 200 литра в секунда, помпите непрекъснато работят, но не могат да изпомпят водата от шахтите и в момента язовирът изтича безконтролно“, заяви управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев.  Той посочва, че аварията е голяма и тръбата на водопровода не може да бъде заварена под налягане, затова се налага да бъде спряно водоснабдяването на Шумен и Търговище.

В ремонта ще участват всички екипи от ВиК – Шумен, както и екип от ВиК – Търговище. В рамките на посочените 24 часа работниците трябва да отстранят максимално бързо авариите, тъй като в тези часове влиза и времето за изпразване и пълнене на системата.

Тази авария е втора поред от началото на годината. В средата на януари подобен голям пробив на основния водопровод остави хората без вода за близо 3 дни.

Захранващият водопровод от язовир „Тича“ е на повече от 40 години и е в изключително лошо състояние. Строителството на нов водопровод, което ще се финансира с европейски средства, още е на фаза документи, а реалното съоръжение може да се очаква поне след 2-3 години, в най-добрия случай. Междувременно, непрекъснатите аварии по амортизираната тръба налагат да се намери алтернативен водоизточник за Шумен. Една от възможностите е да се възстановят старите водоизточници и ВиК – Шумен трябва да направи анализ за състоянието на кладенците, захранвали града преди изграждането на язовир „Тича“. В същото време правителство реши да довърши изоставената система „Дунав“ като резервен вариант за водоснабдяване на Североизточна България. Действията и по двата алтернативни водоизточника обаче също са на фаза обсъждания и документи.

А над 100 000 души отново са реално без вода, при това в условията на епидемия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам