BG | EN

Над 500 хил. лв. са източени от Здравната каса с отпускане на лекарства за параноидна шизофрения

Снимка: „Под тепето“

Над половин милион лева са източени от Здравната каса (НЗОК) чрез измама с отпускането на лекарства за параноидна шизофрения, съобщиха на пресконференция днес от районната прокуратура и полицията в Пловдив. 

За разкритата схема е задържана лекар – психиатър, на която предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама и съставянето на фалшиви документи. 

Една ампула от въпросните медикаменти струва между 700 и 900 лева. Разпитани са над 50 лица, на които са изписани лекарствата, но голяма част от тях са били в чужбина, допълва по темата БНР. 

При претърсване на различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново са били открити и иззети протоколи, заготовки за печати, компютърни конфигурации.

Досъдебното производство е за извършена измама при условията на продължавано престъпление, при която е причинена имотна вреда на НЗОК в големи размери.

Регионалното издание „Под тепето“ припомня, че през май 2018-а година органите на реда разкриха схема, при която от Здравната каса, чрез документни измами и подкупи, са били източени 1,1 млн.лв. за по-малко от година. Във връзка със схемата тогава бяха арестувани директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ и началникът на отдел „Контрол над аптечната дейност“ в Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините