BG | EN

„Навални е агент на ЦРУ и МИ-6“. Митрофанова поднесе цветя пред съветски паметник в София

Елеонора Митрофанова с карамфили пред паметника на съветските войници в Лозенец. Снимка: Веселин Боришев/RFE/RL.

„За истината“ препубликува коментар на „Свободна Европа“.

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова каза, че загиналият руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му са агенти на американските и британските разузнавателни служби ЦРУ и МИ-6. Тя направи това след поднасяне на цветя пред съветски паметник в столичния кв. „Лозенец“ в четвъртък.

Твърдението на Митрофанова не почива на проверима достоверна информация. То става факт, след като вдовицата на руския опозиционер Юлия Навалная публично заяви, че „Путин уби бащата на моите деца“. В петък управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Навални, а ден по-късно екипът на опозиционера потвърди информацията.

Смъртта му предизвика остри международни реакции, както и акции за почитането му в множество градове в Русия. Над 400 души, които отдадоха почит на Навални през уикенда, бяха арестувани.

„Разберете, Навални е агент на ЦРУ и МИ-6. И жена му, по същия начин – какво ли не прави, само и само да очерни Русия“, каза Митрофанова пред медиите в петък.

Заедно с делегация от посолството и представители на БСП тя поднесе цветя пред паметника на съветски войници в столичния кв. „Лозенец“ по повод деня на Съветската армия 23 февруари. В предишни години това се случваше на паметника на Съветската армия, но той вече е частично демонтиран и ограден.

Митрофанова каза още, че засега „всичко, което е имало до момента, са само евтини спекулации по въпроса“. Добави и, че Навални е бил сериозно охраняван.

„Изобщо нямаме никакъв интерес от смъртта му“, обобщи тя официалната позиция на Кремъл по темата.

Поднасянето на цветята предизвика протест пред Столичната община, организиран от гражданското сдружение БОЕЦ. Групата съветници от ПП-ДБ-СС настоя в декларация кметът Васил Терзиев, избран от същата коалиция, да забрани церемонията. Събитието беше определено като „триумф на смъртта“.

В отговор кметът Терзиев каза, че, „ако някой иска да протестира, нека иде пред външно министерство“. Той уточни, че от Министерството на външните работи са му изпратили нота с молба „за извършване на съответните действия по компетентност“. Според кмета на София тези действия се изразяват в това да бъде осигурено безопасно протичане на проявата.

Терзиев каза още че, че режимът е съгласувателен и няма как общината да забрани поклонението. На въпрос как е успял да забрани пронацисткото шествие Луковмарш, той добави, че става дума за различни разрешителни режими.

Луковмарш всъщност се проведе в събота, тъй като заповедта на СО за прекратяването му беше издадена, след като шествието вече беше преминало през софийските улици.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

България и ромите: Макар и бавни, промените са възможни

"Вие, българите, сте богати, имате мивки с течаща вода", казали ромските жени пред медиатори - доверените лица на хората от махалите, които обясняват, съветват, успокояват. Те са мост и преводач през различни култури.

Започват проверки за незаконни каравани и кемпери по Южното Черноморие

Областният управител Пламен Янев уточнява, че проверките не търсят конфронтация с гражданите и налагане на санкции, а да се ограничат незаконните къмпинги.

Водата във Видин и в 21 села няма да бъде годна за пиене през почивните дни

Причината е предстоящата пролетна дезинфекция

Още анализи

„И в двата варианта е неправилно“. Защо тайната среща между Коцев и Сарафов е проблем

Главен секретар на МВР говори с главен прокурор. Какъв е проблемът? Проблемът настъпва, когато първият може да се окаже потенциален обвиняем, но вторият му съдейства да остане само свидетел. Престъплението е хипотетично, но ситуацията е реална. И тя не изглежда добре, откъдето и да я погледне човек.

В това служебно правителство няма почти нищо служебно

В новия служебен кабинет няма почти нищо служебно. Той е поредното доказателство колко фалшив е този формат в България. А задаващите се избори ще са може би най-трудните. Защото не предлагат ново бъдеще.

„Бухалката“ на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

ДАНС избра кога да нанесе удар по ръководството на митниците. Такива акции са "бухалки". Но избирателните действия на ДАНС са само едната страна на медала. Главният секретар на МВР със сигурност дължи публични обяснения.