BG | EN

Наблюдатели на ромска организация ще следят за нарушения в изборния ден

„Постоянната ромска конференция“ – гражданско движение от ромски, про-ромски активисти и организации от цялата страна, съобщи, че е осигурила над 1000 наблюдатели от цяла България, които да следят за нарушения в изборния ден на 2 април и да докладват за всякакви несъответствия в начина, по който се прилагат изборните правила.

Повод за тази активност са опитите по време на предишни избори гласовете на ромската общност да бъдат откраднати, купени или манипулирани, посочват в съобщение до медиите от организацията.

Изборният доброволец Кадрин Хасанов, обяснява, че дейността им е насочена в две посоки: информиране на ромската общност за това какво предлагат политическите сили и ангажирането на 1000 наблюдатели в 18 от най-големите избирателни райони с ромско население, включително Благоевград, Варна, Велико Търнов и други.

Предстоящите избори ще бъдат тест за ангажимента на България към демокрацията и върховенството на закона, посочва друг член на организацията.

Два пъти по-голям е броят на сигналите и досъдебните производства за изборни нарушения,

в сравнение с предходните парламентарни избори, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на съвместна пресконференция с Централната избирателна комисия (ЦИК).

Досъдебните производства за изборни нарушения, образувани от МВР към края на вчерашния ден, са 111, задържани са 91 души, каза главният секретар.

По думите му, числата постоянно нарастват и в момента също се провеждат полицейски акции по места в страната.

Оперативните сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, са над 500, а явните сигнали са над 300.

От началото на предизборната кампания до 13,00 часа на 31.03.2023 г. са образувани 545 преписки и 112 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите,

свързани с изборите за 49-о Народно събрание, насрочени за 02.04.2023 г., съобщиха по-късно от прокуратурата.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени както следва: АП-София – 36, АП-Бургас – 28, АП-Пловдив – 15, АП-Варна – 21, АП-Велико Търново – 12.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините