BG | EN

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

Две години административни процедури отнема поставянето на тези гъвкави ограничители
Снимка: „За истината“

На 12 октомври т.г. при тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място загиват четирима души и още един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са знаели това две години по-рано, но предприемат обезопасяването му едва два дни след катастрофата.

От 2021 г. до октомври т.г. от „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР Габрово изпращат три сигнални писма до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за рисков участък от обходния път на Габрово. Последното е от 13 октомври 2023 г. – само ден, след като на мястото, за което полицаите вече на два пъти сигнализират, петимата души губят живота си в жестоката катастрофа между бус и ТИР с румънска регистрация.

Две години административни процедури за работа, свършена за два дни

От АПИ регират светкавично само на последното писмо? На следващия ден, 14 октомври 2023 г. започват да монтират заложената в проект сигнализация с пътни знаци. Това става в деня, в който семействата, погребват загиналите си близки. Обезопасяването приключва на 16 октомври т.г., обявен за ден на траур в общините Габрово и Севлиево.

Работата по рисковия участък е по проект, част от договор за Северноцентрален район, сключен на 3 октомври 2023 г. между АПИ и изпълнителя след двегодишна процедура по проектиране, съгласуване, обжалване, възлагане и осигуряване на финансиране.

Проектът предвижда допълване на пътната сигнализация с монтирането на гъвкави ограничители и ограждане на пътните острови. Предвижда се още скоростта да бъде ограничена до 60 км., което става само с монтирането на пътни знаци. Всичко това е съгласувано с „Пътна полиция“ в Габрово още преди две години, но договорът за възлагане на изпълнението е от една седмица преди катастрофата, убила петима души.

Набелязани са мерки

За рисковия участък от обходния път на Габрово първи съобщиха от полицията на брифинг след катастрофата от 12 октомври т.г. Тогава обявиха, че мястото не е с концентрация на пътно-транспортни произшествия, но е квалицифицирано като рисково.

Заради това от МВР в Габрово са изпратили три писма до АПИ. От Агенцията не отрекоха. Пред „За истината“ оттам уточниха, че в Областното пътно управление на Габрово са заведени три сигнални писма от Областната дирекция на МВР в града. Първото е от 27 октомври 2021 г., следващото е от 4 октомври 2023 г. – по-малко от две седмици преди катастрофата, и последното е от 13 октомври т.г. – от деня след катастрофата.

Какво правят от АПИ в отговор на първото писмо?

В типичен чиновнически стил от Пътната агенция правят оглед и набелязват мерки. Ето какво отговориха оттам: „Своевременно е извършен оглед в началото на месец ноември 2021 г. в резултат на което са набелязани мерки за повишаване на безопасността на движение в зоната на кръстовището“, пишат в отговор на заяление за достъп до обществена информация. (Отговорът вижте в края на този текст)

Става въпрос за пътя от Велико Търново през Дряново до Габрово, в близост до с. Донино.

Набелязаните мерки отлежават две години – време, през което участъкът продължава да е рисков, а в Пътната агенция следват процедурните правила. Понятия като неотложност и риск очевидно не са приложими в конкретната ситуация, към която трябва да се добави и една подробност – заради протестите на енергетиците от тази есен, които затвориха Прохода на републиката, товарните камиони преминаваха през Шипка.

Четвърти ден протест на моньори и енергетици затваря възлови пътища в Старозагорско

Точно един такъв товарен камион с румънска регистрация се заби в бус със строителни работници от различни населени места в габровска област, които се прибираха от Дряново към Габрово и Севлиево. За катастрофата е повдигнато обвинение на румънския шофьор, който от 12 октомври т.г. е в ареста с най-тежката постоянна мярка задържане. Разследването продължава втори месец и не е ясно кога ще приключи, тъй като има назначени множество експертизи, които трябва да докажат или отхвърлят вината на румънския водач, казаха от прокуратурата. Междувременно в социалните мрежи хората го оневиниха, а водачи, които често минават по въпросния път споделяха, че мястото отдавна е „чакало“ сериозен инцидент.

Неразумно дълги срокове

На фона на последвалите събития няма никакво съмнение в бездействието на АПИ, срещу което остро реагира и областният управител на Габрово Мария Башева. На работна среща по повод катастрофата с пет човешки живота тя обяви, че „ще настоявам пред АПИ да оптимизират администравните си процедури“, защото „това са неразумно дълги срокове“.

Последвалите събития показват, че АПИ действително може да действа бързо, когато се налага. За петима мъже и техните семейства обаче това, че в агенцията изведнъж се разбързаха, няма никакво значение.

Отговорът на АПИ, получен по Закона за достъп до обществена информация изтеглете тук:

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Визуален архив на асимилацията разказва за престъпленията срещу българските мюсюлмани по време на т.нар. „възродителен процес“

Почти 40 години след последните репресии срещу турското малцинство в края на комунистическия режим, трима ентусиасти събират на едно място фотографии, документиращи преименуването, изселването и прогонването от България на помаци и турци.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Общинските съветници в Севлиево три пъти са престъпили закона, гласувайки си заплатите

Областният управител на Габрово върна като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в Севлиево, с което общинските съветници в града си гласуваха заплатите.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.