Мълчаливо бдение срещу масовото отравяне на пчели

Снимка на Patricio Sánchez от Pixabay

Мълчаливо бдение срещу масовото отравяне на пчели се провежда днес в Плевен. Пчеларите за пореден път настояват държавата да предприеме бързи и адекватни мерки срещу геноцида над пчелните семейства. Протестът ще се проведе пред Съдебната палата в Плевен по обяд, малко преди началото на делото за отравяне на пчели преди година.

Делото е заведено от Българската агенция по безопасност на храните срещу фирма, за която се твърди, че отговорна за отравянето на пчели.

„Тази година за съжаление историята се повтори и също мащабите са огромни. Става въпрос за цяла Северна България, отчасти и Пазарджишко, Бургаско и изобщо където едрите зърнопроизводители пръскат безогледно полетата си и унищожават пчелите.“, заявяват от  „Фондация за околна среда и земеделие“. Те разпространиха обръщение, с което призовават да се спре геноцида срещу пчелите.

„Въпреки многократните предупреждения за безобразията на едрите зърнопроизводители, за поредна година те отровиха пчелите в почти цяла България. И всичко това пред погледа на МЗХГ, които са безсилни да се противопоставят, защото по думите на министър Танева, европейските регламенти не позволяват да се спират субсидии за земеделие, заради отравяне на пчели. Така за поредна година със средства на европейския данъкоплатец зърнопроизводителите купуват препарати за растителна защита, с които унищожават пчелите и дивите опрашители”, се казва в обръщението.

В него се посочва още, че през последните три дни само в Северна България са загинали над 20 хиляди пчелни семейства.

Малко по-рано, Европейската комисия оповести приетата Стратегия за биологично разнообразие, припомни БНР. Тя предвижда намаляване с 50% на използването на пестициди и с 20 на сто – на използването на торове през следващите 10 години. Сред другите цели са и заделяне на 25% от земеделската земя за биологично земеделие. Предлагат се и мерки за подобряване на етикетирането на храните. Финансирането, което ще се отпуска ежегодно за постигане на целите на стратегията, е  в размер на 20 милиарда евро от различни източници, в това число европейски фондове, национално и частно финансиране.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам