BG | EN

Мъж от Разград бе осъден на пробация заради опит да подкупи полицаи

Илюстративна снимка: mvr.bg

Апелативният съд(АС) във Варна измени присъда за даване на подкуп на полицаи и наложи пробация на Шенер А., който на първа инстанция е осъден от Окръжния съд в Разград на 4 месеца затвор за това, че е дал 190 лв. на полицейски инспектори, за да не му съставят акт по Закона за движение по пътищата.

Горната инстанция измени присъдата и вместо това постанови две пробационни мерки за срок от една година, съобщиха от пресцентъра на съда.

Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 500 лв.

На 29 април между селата Хърсово и Голяма вода автомобил с включени дълги светлини се разминал с патрул на МВР. Полицаите подали светлинен сигнал на водача да превключи.

Шофьорът обаче рязко ускорил и преминал през жп прелез, без да намали, затова полицейският екип го последвал с включена сигнализация. Водачът продължил да управлява колата с висока скорост, докато не стигнал до улица без изход в с.Богданци.
При последвалата проверка се установило, че шофьорът е неправоспособен и е пил алкохол.
Докато се подготвял тест с дрегер на шофьора, спътникът му, подсъдимият Шенер А.,
приближил полицаите и предложил 100 – 150 лв., за да не извършат теста.

Униформените обаче направили теста и уредът отчел 1.11 промила алкохол. След това Шенер отново настоял да даде пари, за да не се съставя акт на водача. Полицейските служители му обяснили, че това е престъпление. Въпреки това подсъдимият оставил няколко банкноти в багажника на полицейския автомобил. Органите на реда го уведомили, че е извършил престъпление и му сложили белезници. Оказало се, че оставената сума е в размер на 190 лв.

Пред първата инстанция подсъдимият е признал вината си и делото е разгледано при съкратено съдебно следствие.

Пред Апелативния съд той обяснил, че оставил парите, смятайки, че така заплаща наложена глоба.

В мотивите си за замяна на присъдата Апелативният съд посочва, че даването на подкуп е престъпление, а защитното твърдение, че подсъдимият е оставил парите, считайки, че така заплаща дължима глоба, е в пълно противоречие с признатите от него факти, с думите му към органите на реда и с обстоятелството, че към онзи момент не е съществувало задължение за заплащане на глоба.

Във въззивното производство обаче е установено, че подсъдимият е с особено тежко здравословно състояние, тъй като има онкологично заболяване. То се третира като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство, поради което дори най-лекото предвидено наказание лишаване от свобода в случая ще се яви несъразмерно тежко, коментират от АС. По тази причина Апелативният съд санкционира мъжа с пробация.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините