BG | EN

МРРБ ще провери реставрацията в „Етъра“, но не качеството й, а дали е законна

Новите сглобки са точно копие на старите, но понеже са лъскави и незасегнати от водата, изглеждат неестествено, казват реставраторите
снимка: „За истината“

От Дирекция за национален строителен контрол към Министерството на регионалното развитие (МРРБ) и благоустройството е разпоредена проверка на законността при извършване на дейности по реставрация в Етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово.

Проверката е в отговор на граждански сигнал, според който дейностите по реставрация на съоръженията, задвижвани с водна сила, не се извършват така, както са разписани по проект и отсега са компрометирани откъм здравина и безопасност.

В писмото от регионалното министерство обаче не се коментира качеството на реставрационните дейности, а тяхната законосъобразност. Точно тя трудно би могла да бъде поставена под съмнение при наличието на архитектурен проект, съгласуван и одобрен от Министерството на културата и Община Габрово, избран изпълнител по реда на публична процедура и екип от професионални реставратори, които наблюдават процеса.

Прехвърлена отговорност

Проверката е разпоредена на Главна дирекция „Национален строителен контрол“ – Габрово (ГДНСК) и трябва да започне до 22 ноември т.г. Ако тя установи нарушения или нередности, които не са от компетенцията на ГДНСК, за нея трябва да бъде изготвен констативен протокол, който да бъде препратен на кмета на Габрово. Протоколът трябва да е придружен от указания и срокове за предприемане на последващи действия, се казва в писмото от МРРБ до ГДНСК. Кметът на Габрово от своя страна трябва да уведоми гражданите, подали сигнала за действията, които са предприети по елиминиране на евентуалните нередности около реставрацията в „Етъра“, пише в писмото от регионалното министерство (писмото може да бъде видяно в края на текста).

Реставриране или ремонт – какво се случва с уникалните водни съоръжения в „Етъра“ – тук.

До възлагането на проверка за реда, по който се извършва реставрация на водните съоръжения в музея на открито се стигна, след като граждани, представляващи публичната фейсбук група „Граждански контрол за Габрово“ изпратиха сигнали до две министерства – на регионалното развитие и на културата. В тези сигнали гражданите пишат, че ремонтите по водните съоръжения в „Етъра“ не се правят както са разписани в архитектурния проект, не се използват оригинални материали, а такива, които могат да се купят в строителни хипермаркети, не се спазва оригиналният вид на сглобките, а заради видими пукнатини в дървения материал съоръженията, които се ремонтират, не са безопасни.

Всъщност става въпрос за ремонта на колелото, което задвижва механизма на воденицата долапкиня. Към датата на подаване на сигналите до двете министерства то бе единственото реставрирано, но на реставрация подлежат и останалите елементи, задвижвани от вода, които на свой ред задвижват механизмите на десет съоръжения, работещи с водна сила. Всички те са използвани от българите през 18 и 19 век и към днешна дата съставляват единствената цялостна подобна сбирка у нас, а „Етъра“ е единственото място, където могат да се видят в работещ режим.

Директор на горско стопанство в Габрово, уволнен заради наем на „Лексус“ за 72 хил. лв., е върнат на поста – тук.

Консервацията и реставрацията на тези съоръжения и ремонт на компрометираните участъци от каменен зид, са дейностите по обществена поръчка, една от многото процедури по проекта „“Етър – музей за креативен и културен туризъм“. Въпросната поръчка включва и преустройство на „Кръстник Хаджи Колчов хан“ (сградата съвсем в началото на „Етъра“, б.р.) в многофункционална музейна зала. Процедурата по избор на изпълнител е проведена от Община Габрово, а стойността на договора с избраното дружество, което да извърши реставрационните дейности, е малко над 760 хил. лв. с ДДС.

Автентичен не означава точно копие

Работата се изпълнява по проект за консервация и реставрация на водните съоръжения с автори арх. Мария Хлебарова и арх. Станимир Семов, и двамата от Габрово. Архитектурният проект е одобрен и съгласуван от две институции – Министерство на културата и Община Габрово. В него е разаписана всяка стъпка, която трябва да се следва към подмяната или реставрацията на сглобки, болтове, планки, насещи или подпорни греди. Целта е да се запази автентичният вид на съоръженията и сградите. Според арх. Хлебарова обаче автентичен не означава точно копие, а материалът, от който е създаден оригиналът.

Кой е оригиналът

Във фейсбук битува схващането, че елементите по съоръженията, които подлежат на реставрация, трябва да бъдат точно копие на оригиналните. В същото време реставраторите, които наблюдават ремонтните дейности, казват, че сегашния ремонт в „Етъра“ е пореден и е трудно да се каже как точно е изглеждал оригиналът. Ако се съди по коментарите на фейсбук критиците под оригинали се разбира онези от времето на създаването на „Етъра“, т.е. 60-те години на миналия век, но дали тогава се е водила стриктна документация за всяка сглобка, днес не е ясно.

Важно е да е наш човек – защо държавата не се отказва от губещо дружество в Габрово – тук.

Колкото и да е очевидно, че с възложената проверка от МРРБ са пренебрегнали сигнала на гражданите, редно е да се изчака констативния протокол. Реакцията на това министерство действително изглежда безсмислена, но все пак някой в него си е направил труда да разпореди някакви действия. По-странна е липсата на ангажираност от Министерството на културата – институцията, съгласувала проекта за реставрация на водните съоръжения Оттам просто са посъветвали гражданите да сезират ДНСК.

Междувременно ремонтът в „Етъра“ продължава, а там гарантират, че не ги притесняват проверки, дори настояват за такива. Казват, че проверките само биха доказали твърденията на реставраторите, че всичко се прави по проект и се спазват всички правила.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

С вот от четири севлиевски села ДПС ще има депутат и от Габрово

ДПС изпраща в парламента един депутат от Габрово. Това е коректният прочит на резултатите от вота на 9 юни т.г., след като Централната избирателна комисия обяви разпределението на...

Партия „Величие“ изпреварва ДПС в габровско, „Възраждане“ вече са втори

Появилата се сякаш от нищото партия "Величие" е на път да изхвърли ДПС от претендентите за българския парламент от габровска област, а "Възраждане", която уж беше стигнала кулминацията в подкрепата си, вече е втора политическа сила.

Съдът потвърди глоба за любимата фирма на управляващите в Севлиево, отказала да изпълни предписание на РИОСВ

Районният съд в Севлиево потвърди глоба от 5 хил. лв. за хасковското дружество „Нео Титан“, което от 16 години държи контрола върху боклука в Севлиево. Контролът обаче е изтърван, защото вместо да събира отпадъците, дружеството е допуснало пилеенето им край депото и инсталацията за рециклиране.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!