BG | EN

МРРБ ще провери реставрацията в „Етъра“, но не качеството й, а дали е законна

Новите сглобки са точно копие на старите, но понеже са лъскави и незасегнати от водата, изглеждат неестествено, казват реставраторите
снимка: „За истината“

От Дирекция за национален строителен контрол към Министерството на регионалното развитие (МРРБ) и благоустройството е разпоредена проверка на законността при извършване на дейности по реставрация в Етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово.

Проверката е в отговор на граждански сигнал, според който дейностите по реставрация на съоръженията, задвижвани с водна сила, не се извършват така, както са разписани по проект и отсега са компрометирани откъм здравина и безопасност.

В писмото от регионалното министерство обаче не се коментира качеството на реставрационните дейности, а тяхната законосъобразност. Точно тя трудно би могла да бъде поставена под съмнение при наличието на архитектурен проект, съгласуван и одобрен от Министерството на културата и Община Габрово, избран изпълнител по реда на публична процедура и екип от професионални реставратори, които наблюдават процеса.

Прехвърлена отговорност

Проверката е разпоредена на Главна дирекция „Национален строителен контрол“ – Габрово (ГДНСК) и трябва да започне до 22 ноември т.г. Ако тя установи нарушения или нередности, които не са от компетенцията на ГДНСК, за нея трябва да бъде изготвен констативен протокол, който да бъде препратен на кмета на Габрово. Протоколът трябва да е придружен от указания и срокове за предприемане на последващи действия, се казва в писмото от МРРБ до ГДНСК. Кметът на Габрово от своя страна трябва да уведоми гражданите, подали сигнала за действията, които са предприети по елиминиране на евентуалните нередности около реставрацията в „Етъра“, пише в писмото от регионалното министерство (писмото може да бъде видяно в края на текста).

Реставриране или ремонт – какво се случва с уникалните водни съоръжения в „Етъра“ – тук.

До възлагането на проверка за реда, по който се извършва реставрация на водните съоръжения в музея на открито се стигна, след като граждани, представляващи публичната фейсбук група „Граждански контрол за Габрово“ изпратиха сигнали до две министерства – на регионалното развитие и на културата. В тези сигнали гражданите пишат, че ремонтите по водните съоръжения в „Етъра“ не се правят както са разписани в архитектурния проект, не се използват оригинални материали, а такива, които могат да се купят в строителни хипермаркети, не се спазва оригиналният вид на сглобките, а заради видими пукнатини в дървения материал съоръженията, които се ремонтират, не са безопасни.

Всъщност става въпрос за ремонта на колелото, което задвижва механизма на воденицата долапкиня. Към датата на подаване на сигналите до двете министерства то бе единственото реставрирано, но на реставрация подлежат и останалите елементи, задвижвани от вода, които на свой ред задвижват механизмите на десет съоръжения, работещи с водна сила. Всички те са използвани от българите през 18 и 19 век и към днешна дата съставляват единствената цялостна подобна сбирка у нас, а „Етъра“ е единственото място, където могат да се видят в работещ режим.

Директор на горско стопанство в Габрово, уволнен заради наем на „Лексус“ за 72 хил. лв., е върнат на поста – тук.

Консервацията и реставрацията на тези съоръжения и ремонт на компрометираните участъци от каменен зид, са дейностите по обществена поръчка, една от многото процедури по проекта „“Етър – музей за креативен и културен туризъм“. Въпросната поръчка включва и преустройство на „Кръстник Хаджи Колчов хан“ (сградата съвсем в началото на „Етъра“, б.р.) в многофункционална музейна зала. Процедурата по избор на изпълнител е проведена от Община Габрово, а стойността на договора с избраното дружество, което да извърши реставрационните дейности, е малко над 760 хил. лв. с ДДС.

Автентичен не означава точно копие

Работата се изпълнява по проект за консервация и реставрация на водните съоръжения с автори арх. Мария Хлебарова и арх. Станимир Семов, и двамата от Габрово. Архитектурният проект е одобрен и съгласуван от две институции – Министерство на културата и Община Габрово. В него е разаписана всяка стъпка, която трябва да се следва към подмяната или реставрацията на сглобки, болтове, планки, насещи или подпорни греди. Целта е да се запази автентичният вид на съоръженията и сградите. Според арх. Хлебарова обаче автентичен не означава точно копие, а материалът, от който е създаден оригиналът.

Кой е оригиналът

Във фейсбук битува схващането, че елементите по съоръженията, които подлежат на реставрация, трябва да бъдат точно копие на оригиналните. В същото време реставраторите, които наблюдават ремонтните дейности, казват, че сегашния ремонт в „Етъра“ е пореден и е трудно да се каже как точно е изглеждал оригиналът. Ако се съди по коментарите на фейсбук критиците под оригинали се разбира онези от времето на създаването на „Етъра“, т.е. 60-те години на миналия век, но дали тогава се е водила стриктна документация за всяка сглобка, днес не е ясно.

Важно е да е наш човек – защо държавата не се отказва от губещо дружество в Габрово – тук.

Колкото и да е очевидно, че с възложената проверка от МРРБ са пренебрегнали сигнала на гражданите, редно е да се изчака констативния протокол. Реакцията на това министерство действително изглежда безсмислена, но все пак някой в него си е направил труда да разпореди някакви действия. По-странна е липсата на ангажираност от Министерството на културата – институцията, съгласувала проекта за реставрация на водните съоръжения Оттам просто са посъветвали гражданите да сезират ДНСК.

Междувременно ремонтът в „Етъра“ продължава, а там гарантират, че не ги притесняват проверки, дори настояват за такива. Казват, че проверките само биха доказали твърденията на реставраторите, че всичко се прави по проект и се спазват всички правила.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

кръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.