BG | EN

Мостът на Колю Фичето в Севлиево все още е в „проект“, въпреки, че е в предаварийно състояние

По този тротоар се движат майки с деца и бебешки колички, а колите фучат край тях по изравненото с тротоара пътно платно.
Снимка: Община Севлиево

Осем месеца, след като техническият проект за основен ремонт на моста на Колю Фичето над река Росица в Севлиево е готов, съоръжението продължава да е на ниво „проект“, да се руши и да става все по-опасно.

Към днешна дата състоянието на моста се определя като предаварийно, но това не е пречка да липсва яснота в какви срокове АПИ ще възложи изпълнението на техническия проект. Той, според информация в електронната система за обществените поръчки, трябва да е готов през май 2023 г.

Ремонтът на съоръжението е един от въпросите, които кметът на Севлиево обяви, че ще отправи към директора на Областното пътно управление в Габрово идния понеделник, по време на среща, инициирана от областния управител на Габрово. Тя е втора от началото на годината, на която се обсъждат ремонти от републиканската пътна мрежа и на нея кметовете от областта искат отговори за належащи ремонти в четирите общини.

АПИ не казва кога ще започне ремонта

Офертите на кандидатите да изпълнят обществената поръчка за изработване на технически проект на основен ремонт на моста над р. Росица в Севлиево бяха отворени през септември 2022 г. Срокът за изпълнение на техническия проект беше 150 дни, което означава, че проектът отдавна трябва да е готов. Към момента обаче не се открива информация в публичните бази данни на АПИ да е обявена обществена поръчка за изпълнител на ремонтните дейности. Забавянето освен, че увеличава риска за използващите моста, със сигурност оскъпява работата, която предстои да бъде извършена.

Предаварийно състояние

Пътното платно по цялото продължение на моста е с амортизирана асфалтова настилка, по която има множество надлъжни и напречни пукнатини, слягания, неколкократно изкърпвана и хлътвания при устоите.

Тротоарите са с разместени, счупени, на места липсват бетонови плочки. Бордюрите са разрушени и при ходене на места се вижда реката отдолу.

Предпазният парапет по продължение на тротоарите е с множество деформации, цели участъци от са корозирали, а парапетът по цялата си дължина е наклонен към реката и видимо не е надежден.

Дилатационните фуги (елементите, които скрепяват отделните конструкции на съоръжението, б.р.) са напълно амортизирани и пропускат вода от пътното платно. Има големи участъци с обилни течове на вода през настилката и пътната плоча. 

На места регулата (бетонните бордюри) липсва и тротоарите са изравнени с пътното платно. Само късметът спасява пешеходците от някой любител на скоростите, който би могъл да връхлети върху тях. това изобщо не бива да се подценява, тъй като мостът свързва Севлиево с красив и много посещаван крайградски парк, който е предпочитано място от майки с деца и възрастни хора. Пътят пък води към изхода на Севлиево в посока Велико Търново.

При връхната конструкция гредите на места са с малко бетонно покритие, което е паднало и има открита и корозирала носеща армировка. Вследствие на течовете през амортизираните фуги, както и водата, която изтича през късите отводнители в голяма близост до ригелите на стълбовете, те са с нарушено бетонно покритие, оголена и корозирала армировка.

Построен преди 167 години

Съоръжението е построено през 1857 г. от майстор Колю Фичето. Състои от три обединени конструкции – сводов мост със седем отвора, чиято конструкция е от каменна зидария; удължение от плочогредов мост с пет отвора и уширение на двете мостови съоръжения от плочогредова конструкция и бетонни устои и стълбове. Лагерите на удължението и уширението са стоманени плочи, стълбовете и устоите са плътни, зидани или облицовани с каменна зидария.

Необходимостта от изграждането на моста възниква през Кримската война (1853-1856 г.), когато съществуващият тогава дървен мост е трябвало да бъде заменен със стабилно каменно съоръжение поради преминаването на войски, пътници и товари. За главен майстор на строежа, започнал през 1856 г., е ангажиран майстор Никола Фичев.

Първоначално мостът е бил с дължина 110 м. През 1939 г. е удължен до 185 м. През 1972 г. е уширен до габарит 18,65 м с 4 ленти за движение – по две във всяка посока, и два тротоара.

Когато спешно наистина е спешно

За да се осигури безопасност на автомобили и пешеходци, които се движат по моста, спешно се налага цялocтнa pexaбилитaция нa пътнoтo плaтнo, пoлaгaнe нa нoвa xидpoизoлaция, acфaлтoвa нacтилĸa, дилaтaциoнни фyги, тpoтoapни блoĸoвe, пpeдпaзнa oгpaдa и пapaпeт, възcтaнoвявaнe нa бeтoннoтo пoĸpитиe пo пътнaтa плoчa, гpeдитe и cтълбoвeтe c тopĸpeтбeтoн, ĸaĸтo и зaщитнo пoĸpитиe пo вcичĸи oтĸpити бeтoнни пoвъpxнocти, смята кметът на Севлиево. Heoбxoдимo e дa ce пpeдвиди изгpaждaнe нa ĸoлeĸтopнa oтвoднитeлнa cиcтeмa нa cъopъжeниeтo, мepĸи зa пoдoбpявaнe нa ceизмичнoтo ocигypявaнe и зaпaзвaнe нa вcичĸи инжeнepни мpeжи в зoнaтa нa cъopъжeниeтo.

Мостът над р. Росица е със статут на „единична недвижима културна ценност“, декларирана като „архитектурно-строителен паметник на културата“ от епохата на Възраждането.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Визуален архив на асимилацията разказва за престъпленията срещу българските мюсюлмани по време на т.нар. „възродителен процес“

Почти 40 години след последните репресии срещу турското малцинство в края на комунистическия режим, трима ентусиасти събират на едно място фотографии, документиращи преименуването, изселването и прогонването от България на помаци и турци.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Общинските съветници в Севлиево три пъти са престъпили закона, гласувайки си заплатите

Областният управител на Габрово върна като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в Севлиево, с което общинските съветници в града си гласуваха заплатите.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.