BG | EN

МОСВ не съгласува новата карта на дюните в Каваци

Снимка: Фейсбук

Представителят на екоминистерството изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на пясъчните дюни на Каваци на проведеното вчера заседание на комисия към Агенцията по кадастъра в Бургас, съобщиха от ведомството, цитирани от БНР. Става въпрос за дюни, разположени извън морските плажове „Каваците – Север“ и „Каваците – Юг“ в землището на Созопол.

Въпреки това картата е приета с доста по-малко като площ дюни от предишните картирания.

Позицията на МОСВ се мотивира със същественото разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта специализираната карта.

Съгласно Наредбата за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри, пясъчните дюни се отразяват в специализираните карти, като техните граници се заснемат от ботаник фитоценолог и експерт по брегова геоморфология. Според екоминистерството през последните две години възлаганията през последните две години са именно на учени и експерти, притежаващи необходимия опит и експертиза в областите, свързани с определянето на пясъчни дюни.

„Видно от представените резултати и изработените проекти на специализирани карти са налице съществени различия между заключенията на ангажираните учени и експерти, участвали в посещенията на място“, се посочва в позицията на МОСВ.  От там допълват,  че дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, също създава възможност за различни интерпретации и води до разнопосочни резултати. Затова е необходимо прецизиране на концепцията, методологията и критериите за определяне на пясъчните дюни, по начин недопускащ различни тълкувания, посочват още от ведомството.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините