Морската вода не е замърсена, установи проверка на „Морска администрация“

Снимка: Принтскрийн Би Ти Ви

„Трудно ще стане ясно кой от преминалите 150 кораба в извънтериториални води е изхвърлил товара си и дали го е направил по правилния начин“ – това коментира пред БНР Станислав Станков от „Пристанищен и екологичен контрол“ към Изпълнителната агенция „Морска администрация, която проверява сигнала за наличие на палмово масло по плажове на Черноморието.

„На 29 юли съвместно с РЗИ – Бургас и акредитираната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда и води се извършва съвместна проверка на плажа на Иракли. Открити са малки топчета с диаметър от 1 до 3 сантиметра, разпръснати на около 500 метра по плажната ивица“, поясни Станков.

Палмовото масло е продукт, който се влага с хранителната, козметичната и в медицинската промишленост. То не се счита за замърсител, посочи Станислав Станков.

„От взетата проба се установи, че водата не е замърсена. В документацията на товара „палмово масло“ е описано, че не е опасно нито за хората, нито за околната среда, нито за дивите животни, малко вероятно е да се натровят домашните животни“.

На въпрос за източника на замърсяването Станислав Станков отговори, че е логично замърсяването да идва от морето и от кораби – специализирани танкери, които превозват такива химикали. Според Международната конвенция за опазване на морската среда от замърсяване има четири вида вещества, които се превозват в наливно състояние.

„Те са X, Y, Z или други субстанции, като първото е най-опасно за околната среда. Останалите са по-малко опасни. На тези три субстанции е разрешено след разтоварване на товара и измиване на танкерите, водата от измиването да се изхвърли в морето. Точно това е станало в конкретния случай -– извърлена е вода от танкери, в които е превозвана такива суровина“.

Станислав Станков посочи, че това е станало в извънтериториални води, не е в наше пристанище, от транзитно преминаващи през морето ни кораби, които не са длъжни да обявяват товара си в момента.

Изпратено е запитване до Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция, за да разберем къде е разтоварен такъв товар и кой е изхвърлил тези отпадни води, за да се направи проверка спазени ли са изискванията по разтоварване.  Отговор до момента няма. Запитването е към тези държави, защото за въпросния период са преминали 150 кораби продуктовози точно към тези държави, стана ясно от думите на Станков.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам