BG | EN

Монтана излиза на протест, за да спре инсталация за обезвреждане на медицински отпадъци

Изображение: „Зов нюз“

Инвестиционно предложение на фирмата “Огоста 2017” ООД за изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на Монтана, предизвика недоволство в града, информира регионалното издание „Зов нюз“. В социалните мрежи вече е организиран протест, който ще започне от сградата на Община Монтана в определения за закъснялото обществено обсъждане ден – 22 октомври.

Мястото, на което фирмата е поискала да се изгради инсинераторът е в самия град, на около 400 метра от първите къщи на бул. “Христо Ботев” и на 700 м. от училища и детски градини.

От инвестиционното предложение на фирма “Огоста 2017” ООД  за изграждане на инсинератор, на сайта на Община Монтана са публикувани само нечетните страници, е показала проверка на регионалното издание. В публикуваните документи журналистите не са открили и нито пълна техническа спецификация на съоръжението, нито производител.

Наличната информация е в решението за Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на РИОСВ Монтана, където също не става ясно какъв точно ще бъде инсинераторът, който ще обезврежда, чрез изгаряне опасни и неопасни отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване и фармацията, за които няма друга алтернатива за третиране.

Помолен за коментар по темата, зам-председателят на „Екогласност” в Монтана –Петър Пенчев, е посочил пред журналисти, че “предложеният инсинератор за изгаряне на опасни отпадъци, е по стара технология от миналия век. При него изгарянето става при 800 градуса, а съгласно научните данни това е ниска температура, при която се отделят най-опасните ракопричинители у човека – диоксини и фурани, за които даже има писмен отговор от еко-министерството, че не разполагат с апаратура за измерване и контрол. Съществува нова технология, по която в една българска община са вложили досега 22 милиона лв., но там изгарянето ще бъде при 1800 градуса, като газовете преминават през сериозен воден филтър и с това се гарантира, че в атмосферата няма да се изхвърлят никакви замърсители.“ По думите на Пенчев, в случая парите нямат значение, „когато заради някакви си нови пет работни места, ще се тровят 30 хиляди монтанчани“.

Проверката на „Зов нюз“ установила, че от Община Монтана и Районната здравна инспекция са внесли в РИОСВ по две свои писма, подписани от кмета Златко Живков и д-р Елена Борисова, за съгласие с предложения инсинератор. Въпреки това кметът е цитиран от местни медии да казва: “Ние сме длъжни да представим изискванията за всеки един проект и това правим. Но нямаме никакво друго участие или ангажимент в тази инициатива под каквато и да е форма. Общината не стои зад проекта и към този момент не се е произнесла със становище в подкрепа за реализацията му. Тепърва предстои произнасянето на различните институции”.

В коментар пред регионалното издание, директорът на РИОСВ Монтана, инж. Любомир Иванов, също е обяснил, че все още няма окончателно решение за изграждането на инсталацията.

Нито кмета обаче, нито РИОСВ и РЗИ коментират през годините това, че фирма “Огоста 2017” вече има действащи договори за третиране на медицински отпадъци и съмненията на местната общност са, че и с днешна дата, и без инсинератор те се изгарят.

За да обърнат внимание на този сериозен проблем и да попречат за изграждането на инсталацията, в социалните мрежи граждани организират протест за 22 октомври. Той ще започне пред сградата на  Общината от 8.30 ч., а след това от 10.00 ч. в залата на хотел “Огоста”, се разбира от публикуваното съобщение.

„Зов нюз“ припомня, че това е трети опит в населени места в Северозапада да бъдат изгаряни или обезвреждани медицински отпадъци. Първите два бяха от други фирми, които искаха, чрез различни инсталации, да извършват тази дейност на територията на Враца и Мездра, но обществеността и местните власти не позволиха това.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините