Молове и фитнес зали затварят в Бургас

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването
Снимка: скрийншот от видео, архив

В Бургас молове и фитнес зали затварят от петък, а учениците от 5 до 12 клас преминават към онлайн обучение за две седмици. Носенето на маски на открито става задължително, ограничават се масовите мероприятия на открито и закрито. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб. 

В изявлението си, което кметът на Бургас Димитър Николов предаваше на живо в профила си във Фейсбук, здравният министър заяви: „Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където заболеваемостта е на високи нива. Увеличава се броят на леглата в болниците от нивата от септември 2020 година“.

Ограничителните мерки, обсъдени в Бургас, засягат и детските градини – присъствието на децата в тях ще става по решение на родителите. За две седмици ще бъде ограничено присъствието и на всички извънкласни занятия, екскурзии, езикови центрове, допълни директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Причината за въвеждането на новите мерки са високият процент заболеваемост в област Бургас. В Бургаска област заболеваемостта е 530 на 100 000 души.

Ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че властите няма да се поколебаят да затегнат отново мерките заради новия ръст на Covid- заразата в страната, 10 области въведоха локални ограничения като онлайн обучение за големите ученици, намалено работно време за заведенията, евентуално затваряне на молове и фитнеси, допълва по темата Mediapool. Сред тях са София, Бургас, Шумен, Кюстендил, Хасково, Перник, Плевен, Ямбол, Благоевград, където нивото на заразените от
коронавирус е над 300 на 100 хил. души.

Решенията на областните щабове по места се очакват в сряда следобед.

Подходът с локалните мерки дава възможност на Борисов да лавира между привържениците и противниците на мерките, показвайки, че не централната власт е тази, която взема решенията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам