BG | EN

Модернизация или ликвидация на ТЕЦ „Брикел“ поискаха граждани от Гълъбово (видео)

Граждани от Гълъбово и работници от ТЕЦ „Брикел“ се събраха на 13 септември пред сградата на централата за два протеста, охранявани от полицейски сили от Гълъбово, Стара Загора и Казанлък.

От едната страна застанаха с децата си група граждани, дръзнали да издигнат глас срещу постоянното обгазяване и запрашаване на града от дейността на най-старата топлоелектрическа централа в България.

Те носеха малки плакати с надписи: „Спрете геноцида!“, „Модернизация или ликвидация“, „ДИМ от комина, ВАС го подмина“ и други, сред които се срещаше и името на Христо Ковачки.

Срещу тях се изправиха стотици работници, които излизаха от смяна, организирани от ръководството на дружеството. Те отричаха, че остават на протеста принудително и повтаряха единствено, че искат да запазят работните си места.

А от комините на ТЕЦ-а не излизаше обичайния черен дим.

До стълкновения между двата протеста не се стигна, въпреки освиркванията и подхвърлени реплики. А появата на Владислав Панев сред работниците от „Брикел“ можеше да завърши със саморазправа, ако не беше намесата на полицията.

Ръководството на „Брикел“ беше предоставило на работниците си уредба за озвучаване, а анонимен оратор, представил се по-късно пред медията ни като Иван Стойнов-фрезист от централата, обвини съгражданите си, че протестът им е платен, без да посочи от кого.

Пред „За истината“ Владислав Панев заяви, че

фирмите на Христо Ковачки дължат 160 млн. лева на държавното обществено осигуряване,

което означава, че голяма част от неговите работници няма да получават пенсии: „Практиките му са феодални, като отпреди 100-200 години, а дълго време държавата беше със широко затворени очи за тях“. Според него, ако още в началото на мандата на министър Борислав Сандов са били направени необходимите промени в РИОСВ Стара Загора, сега съдебните процедури може би щяха да са на един друг етап, „защото бяха пословични контактите на бивши шефове на инспекцията с „Брикел“. 

ТЕЦ „Брикел“ ще продължи да трови въздуха, но „законосъобразно“ – тук

Десислава Микова – координатор на кампания „Климат и енергия“ към „Грийнпийс“ – България също беше тази вечер в Гълъбово, за да подкрепи гражданския протест. Според нея хората в Гълъбово проявяват изключителна смелост да настояват за правото си на чист въздух след десетилетия обгазявания от „Брикел“. А институциите подкрепят по един или друг начин централите, свързани с Христо Ковачки като не поставят пред тях най-високите екологични изисквания.

От друга страна позволяват те да продължават да работят,

въпреки многобройните констатирани нарушения

в тях.

„В момента ТЕЦ „Брикел“ работи с комплексно разрешително от декември миналата година, издадено с две страници предисловие как централата не изпълнява предишното си комплексно разрешително, коментира Десислава Микова.

Но въпреки това получава ново, което е с подписа на Росица Карамфилова, която в момента е министър на околната среда и водите в служебното правителство“.

А според източници на „За истината“ Карамфилова е изпратила свои подчинени в РИОСВ Стара Загора, за да пишат нова методика за контрол на големите горивни инсталации у нас, решение, което имитира активност, но всъщност е смешно, защото в комплексните разрешителни на всяка централа е разписано всичко. А дали се спазва е отговорност на контролните институции, коментират експерти.

Кого защити ВАС – обществените или олигархичните интереси – тук.

Потърсихме за коментар кмета на Гълъбово Николай Тонев с въпросите

участвала ли е общината в организацията на протеста

на ТЕЦ „Брикел“, както и дали негови служители са присъствали на него. Кметът, който се оказа в Турция, отхвърли тези обвинения и заяви, че неговите съграждани трябва да протестират пред контролиращите институции като РИОСВ – Стара Загора, а не пред централата, която работи с необходимата редовна документация. И с решение на ВАС. Но хората от Гълъбово питат защо кметът не беше начело на гражданския протест, макар че нямат подобни очаквания от години.

В края на юли новият директор на екоинспекцията в Стара Загора Дияна Искрева със своя заповед наложи

принудително спиране на работата на централата,

но Административният съд отмени предварителното изпълнение на административната мярка, а ВАС потвърди определението му. На 02 септември автоматичната станция на РИОСВ отчете многократно превишение на нормите на серен диоксид, а силният вятър отнесе въздушните маси до Димитровград.

Как ТЕЦ „Брикел“ замърсява въздуха „законосъобразно“ – тук.

Според добре информирани източници обикновено т.нар. проверки в централата са продължавали около час и то в кабинета на директора на „Брикел“. Затова и съставените актове за нарушения на екологичните норми са малко и обикновено падат при обжалване в съда. Вчера говорителката на Административния съд в Стара Загора Любомира Янчева направи справка за медията ни, която показва, че едва през тази година са се увеличили случаите на обжалване на наказателни постановления на РИОСВ в съда. За три от тях все още не са насрочени заседания.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините