BG | EN

Съветниците от ГЕРБ-СДС във Варна подариха Пловдивския панаир на Георги Гергов

заседание на Общински съвет - варна, архивен кадър
Снимка: Общински съвет – Варна, архив

Общински съвет – Варна прие предложението на кмета Иван Портних Община Варна да апортира акциите си от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин Туринвест“, както поиска пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Решението беше взето от контролираното от ГЕРБ мнозинство в съвета, независимо от писмото от Министерство на икономиката с предупреждение, че по този начин на Гергов ще бъде дадена възможност за скрита приватизация, както и призивите на местните власти в Пловдив.

При поименно гласуване по време на днешната сесия във Варна, която се проведе онлайн, 28 съветници гласуваха „за“, 15 „против“ и 5 „въздържал се“.

Николай Капитанов от „Демократична България“, които сезираха за случая икономическото министерство, заяви, че сега ще се търси помощта на областния управител за ревизия на решението. В подобен смисъл беше и изказването на Георги Георгиев от „Възраждане“. Според БСП решението е „срамно“. Социалистите също бяха на мнение, че апортирането на варненските акции може да даде възможност за скрита приватизация и не приеха становището на адвоката–довереник на Общински съвет-Варна Деяна Стефанова и нейните аргументи в подкрепа на предложението Община Варна да стане акционер в „Пълдин Туринвест“, като апортира в капитала му акциите си от „Международен панаир Пловдив“ АД. Според съветници от левицата, общината няма право на тези акции, защото те са платени със средства на държавата и трябва да бъдат върнати на икономическото министерство.

Как Варна купи от Гергов „Дупка“ за 43 млн.лв. – тук

От ДБ поискаха да бъде направен обективен икономически анализ на база, на който да се вземе решение, а председателят на съвета продължи да твърди, че такъв има.

Всъщност, акциите, които Община Варна притежава е трябвало да бъдат върнати на държавата още преди години, но все още не ясно защо това не се е случило, дали и как Общината е осъществявала до момента някакъв контрол върху тях.

Предисторията – тук

Дебатът в Общинския съвет днес във Варна продължи повече от час. Мина се през предложение за отлагане на точката, което, обаче, не беше прието и в крайна сметка с гласовете на мнозинството, което във варненския общински съвет е контролирано от ГЕРБ, предложението на кмета беше прието.

Община Варна притежава 16 314 400 безналични акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД – дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов. 

След днешното решение на Общински съвет – Варна Гергов ще има възможност да увеличи дела си в Пловдивския панаир и от 50.3% ще има власт над 79.3%, даващи му реално правото дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да може да взема всички решения, а делът на Община Пловдив, която държи 25% от акциите на “Пълдин Туринвест” ще падне до 22,9 %.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините