Мними строителни работници са измамили десетки граждани в Русе

„Майсторите“ договаряли ниски цени и кратки срокове за изпълнение на ремонтни работи, след което дължимата сума набъбвала до няколко пъти.

Снимка: Скрийншот от „Нова телевизия“

Десетки жители на Русе са били измамени от мнима строителна компания, която буквално рекетира жертвите си, след получаването на поръчки за саниране на жилищни сгради. Това показа разследване на „Нова телевизия“. Обявите на строителните бригади били разлепени из целия град и независимо, че имената на саниращите компании, посочени в тях били различни, телефон за контакт бил един и същ.

Пред репортерката на телевизията Тина Ивайлова една от измамените – Йорданка Георгиева разказва, че „майсторите“ са й поискали 5 хил. лв. при първоначално уговорена много по-ниска сума. След като им казала, че не разполага с толкова пари, тя била заплащена, че

домът й ще бъде изпотрошен,

а вещите й ще бъдат отнети като компенсация за неизплатената цена на ремонта. По същия начин е била заплашвана и съседка на Георгиева, а в някои от случаите измамниците дори придружавали жертвите си до банката, за да итеглят пари, ако ги нямат в наличност.

Схемата,

по която са действали измамниците е следната: След заявка за ремонт пристигали няколко души които договаряли ниска цена за санирането като обещавали, че то ще приключи бързо. В някои от случаите, обещаваният срок бил дори само няколко часа. Първоначално те обявявали ниска цена, която по-късно започвала бързо да расте.

При

инсценираната поръчка за ремонт

бригадата пристигнала на посочения адрес за по-малко от час. Първоначално дошли трима души като единият от тях се представил като Борис. За ремонта, поискан от подставеното лице, той посочил цена от 400 лв. и работата започнала веднага, като към първоначалната група се присъединил още един работник. Марко по-късно обаче „майсторите“ започвали да изреждат допълнителни дейности, които трябва да извършат срещу по-висока сума.

На следващата сутрин работниците вече станали 7 души и казали, че изпълняват поръчки не само в Русе, но и в други градове.

След като

екипът на „Нова телевизия“ подал сигнал в полицията

на мястото пристигат служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към Областната дирекция на МВР в града.

Когато работата по санирането на блока почти приключва, началникът на майсторите представя за подпис договор, а в него били описани дейности, които не са били договорени преди началото на работата. Дадено е капаро от 250 лв., но само два часа по-късно началникът на бригадата иска и останалата част от сумата, която в крайна сметка вече е 920 лв. – повече от два пъти на д предварително договореното.

След като

екипът на телевизията се разкрива

и „майсторите“ разбират, че са заснети със скрита камера, началникът им Борис отрекъл почти всичко, казано само часове по-рано. Строителен техник, привлечен от разследващият екип като консултант е заявил, че извършената работа не е качествена и направената изолация няма да издържи дълго.

Спецпрокуратурата е образувала

досъдебно производство по 30 жалби на потърпевши

от подобни „ремонти“ в Русе. Според полицейски източници подобни измами се доказвали трудно и вероятно и вероятно по тази причина схемата е действала безотказно в продължение на месеци.

Цялото разследване на „Нова телевизия“ можете да проследите във видеото – тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам