BG | EN

Мнимите прокурори от Бургас остават в ареста

Снимка: Петя Михова

Бургаският окръжен съд остави в ареста двамата мъже, представящи се за прокурори. Йосиф Христов и Иван Тенев са обвинени за това, че са се опитали да измамят друг мъж да им даде 10 хил. лв.

Идеята за схемата е дошла след като пострадалият Мехмед се е върнал от чужбина, където е имал свой бизнес. Единият от обвнияемите – Йосиф Христов, роднина на пострадалия, знаел, че той се е върнал със значителни средства. Също така е бил наясно, че Мехмед е имал обременено криминално минало. Затова с другия обвиняем по делото – Иван Тенев, решили да се представят за прокурори, които го разследват. Двамата мъже решили да рекетират Мехмед като му поискат 10 хил. лв. За целта те му се обаждали многократно по телефон, който бил оставен в заложната къща на Тенев. Мехмед е трябвало да остави парите в кошче за боклук, което се намирало в центъра на Бургас, а трети човек – свидетел по делото, да ги вземе от там и да ги даде на двамата обвиняеми.
Според прокурора по делото има достатъчно доказателства, че именно Тенев и Христов са извършили престъплението. Държавното обвинение посочи, че Тенев има достатъчно възможности и ако е на свобода може да повлияе на показанията на свидетелите по делото. Христов, който е роднина на Мехмед, също можел да повлияе на показанията му.
Единият от адвокатите на Тенев – Галина Колева посочи, че вече има събрани достатъчно доказателства по делото и обвиняемият няма как да попречи на разследването. В момента се прави експертиза на телефонните разговори и на видеозаписи от камери. Тенев не е осъждан досега и е съдействал на разследването. Другият му адвокат Радослав Николов обясни, че обвиняемият има семейство, за което се грижи, както и здравословни проблеми. Защитникът посочи, че на клиента му е необходима спокойна среда и по-малко стрес, каквито нямало как да му бъдат осигурени в ареста.
Адвокатът на Йосиф Христов – Пламен Найденов, от своя страна обясни, че няма доказателства обвнияемият да е осъществявал контакт с Мехмед и да го е заблуждавал, че е прокурор. Христов също е семеен, имал много кредити и няма данни да е излизал от страната. Бил е осъждан за не тежко престъпление.
Адвокатите поискаха по-леки мерки за обвиняемите – парична гаранция или домашен арест. Бургаският окръжен съд, обаче, определи да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините