Млад мъж почина след лутане по болници в Бургас

Снимка: принтскрийн БНТ

Млад мъж почина в Бургас след като с часове е бил препращан от болница на болница. Мъжът бил с диагноза двустранна пневмония и два отрицателни теста за коронавирус. Допълнителен тест след смъртта му обаче се оказал положителен.

Пациентът бил препращан към няколко болници и с часове е чакал да бъде приет, а когато това най-накрая станало, вече било късно и той починал.

Историята беше разказана тази вечер в новините на БНТ.

Мъжът, на 36-години, първоначално се лекувал в дома си в Обзор. В средата на миналата седмица обаче състоянието му се влошило рязко – започнал да диша трудно и извикали линейка. Майка му разказва, че близо час от Спешна помощ не дошли, за това семейството използвало собствен транспорт.

Първо отиват при личната лекарка, където пациентът вече е почти посинял със затруднено дишане. Там се опитват да му помогнат с Калциев глюконат и Урбазон. Изпращат ги на снимка. След снимката станало ясно, че младият мъж е с тежка двустранна бронхопневмония.

С готовите документи отишли в Спешното отделение на бургаската болница, където обаче измерили съдържанието на кислорода кръвта на пациента без той да слиза изобщо от колата и им казали, че не са за там.

„В приемна има една медицинска сестра, която ни върна. Каза, че не сме за там. Тя дори не му погледна документите. Направи му само измерване на съдържанието на кислорода кръвта и то в колата, защото той нямаше как да слезе. Каза, че е 94 и сме за ТУБА“, споделя майката на починалия пациент.

Семейството откарва младия мъж до Спешното отделение на държавната болница. От лечебното заведение обясняват, че не са приели пациента за лечение, тъй като от години нямало клинична пътека за пациенти с пневмония.

Направен му е и бърз тест за коронавирус, който бил отрицателен и мъжът е пренасочен към Белодробната болница. Там обаче също не го приели за лечение. След запитване от журналисти от ръководството на здравното заведение заявили, че ще проверят случая, но се оплакали от сериозна липса на легла за пациенти.

„За съжаление, нашите легла бяха заети за COVID и че затвориха повече от 50% от леглата в Бургас. Единствените, които са ги направихме COVID-ни и естествено, че ще има проблем с обслужването на другите хора“, обяснява д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробна болница – Бургас.

След 4 часа чакане мъжът бил приет за лечение в болницата в комплекс „Меден рудник“, където починал.

След смъртта му на семейството било казано, че е бил направен трети тест за COVID-19 и пробата била положителна.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам