Млади лекари: От наредбата за специализация зависи дали ще останем в България

Снимка: Pixabay.com

Изтича срокът за общественото обсъждане на спорната наредба за лекарите специализанти, която вдигна на протест младите медици. Пред БНР д-р Александра Вълчева, специализант в “Пирогов“, заяви, че след серията от проведени срещи през лятото с Министерството на здравеопазването (МЗ) не е постигнато нищо.

„Позицията, с която излезе МЗ, беше, че имаме много сходни точни, което беше много чудно, тъй като в разговора, който се проведе в рамките на нашия протест, не беше така – не намерихме никакви сходни точки“, уточни тя в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Д-р Александра Вълчева беше категорична, че младите медици не са поканени на нова среща с Министерството на здравеопазването и допълни, че комуникацията им с МЗ е затруднена. 

По думите ѝ наредбата за лекарите специализанти е важна, защото „точките и клаузите в наредбата за специализация са основното нещо, което стимулира или демотивира младите кадри, които тепърва започват работа в системата, да останат или да заминат в чужбина“. Тя сподели, че също се подготвя да замине на специализация в чужбина.

Нямаме подкрепа от Българския лекарски съюз, посочи д-р Вълчева и заяви, че младите лекари специализанти ще продължат с протестите си срещу наредбата, която предвижда разпределението им за специализация в болници в страната, без право на избор от тяхна страна. Те ще оспорват в съда наредбата на Министерството на здравеопазването, която ги „закрепостява“. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам