BG | EN

Млади и богати – кой иска да гори медицински отпадъци на румънския бряг срещу Русе

Останките от някогашният кошмар на Русе – химическият комбинат в Гюргево. Сега на площадката му се планира изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински, животински и други отпадъци.
Снимка: Скрийншот от видео на GeoEstic в Youtube

Точно 3317 метра – толкова е разстоянието между бившия химически завод “Верахим” на румънския бряг на Дунав и идеалния център на Русе. Днес площадката на затвореното през 1991 г. предприятие пустее, но това е напът да се промени. Новината, че там може да се изгради инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци върна на живущите от двете страни на реката кошмара от близкото минало за миризма на сяра, безсънни нощи и висока смъртност от респираторни заболявания. Оказва се, че зад тази идея стоят две млади, но пък за сметка на това заможни момчета, на 22 и 27 години. Коя е фирмата-инвеститор в инсинератора и пренебрегнати ли са били заплахите за здравето на хората в Русе – „За истината“ потърси отговорите.

Подозрително богати за възрастта си, или кой стои зад Friendly Waste Romania

Компанията, която иска да инвестира в изграждането на инсинератор за медицински отпадъци, е основана през 2019 г. с 200 леи капитал (ок. 450 лева) от двама румънски граждани – Брату Еуген и роденият в Ливан Мохамед Фадел. От самото си създаване дружеството работи на загуба. Само за последната година тя възлиза на 1.9 милиона леи. Към 2022 г. Frendly Waste Romania има общо над 9.4 млн. леи дългове, включително и към държавния бюджет на Румъния. Към днешна дата в дружеството работят едва петима служители, сочат данни от Търговския регистър на Румъния.

През 2016 г. румънското издание Ziarul Financiar пише материал за 22-годишния тогава Мохамед Фадел, който наскоро е построил два 5-етажни блока и 56 апартамента в Букурещ с инвестиция от 4,4 милиона евро. Пред медията мъжът подчертава, че “това не са парите на семейството, а моите”. „На 18 години създадох своя строителна компания и парите, които получих от нея, инвестирах в проекта Mojo Design Apartments”, допълва той. Справка показва, че въпросната строителна фирма, създадена през 2015 г., има стотици хиляди леи дългове.

Въпроси без отговор

В началото на тази година настъпва промяна в собствеността на Friendly Waste Romania.

Брату Еуген прехвърля дяловете си на родения през 2001 г. Неамет-Дана Фадел срещу общо 400 хил. евро, които новият съдружник следва да плати на два транша – 250 хил. в момента на сделката и още 150 хил. при условие, че до 15 април 2023 г. Friendly Waste Romania получи екологично разрешение за изграждане на инсинератора. Това става ясно от справка в Търговския регистър на Румъния. Компанията обаче все още не е получила въпросното разрешително, отговориха от румънското Министерство на екологията след запитване на “За истината”. 

Така излиза, че зад инвеститорския интерес към площадката на бившия химически завод край румънския град Гюргево стоят 22 и 27-годишни момчета, за които липсва информация да имат предишен опит с изгарянето на биологични отпадъци. По този повод писмени въпроси бяха изпратени и до Frendly Waste Romania, но до публикуването на текста не беше получен отговор.

Няколко публикации в различни румънски електронни издания от средата на този месец обаче разкриват, че зад проекта за инсинератора стои друг „важен човек“.

В публикациите се твърди, че съпругата на Мохамад Фадел – Оливия Арделан Фадел е завършила Фармацевтичния факултет на Университета по медицина и фармация „Карол Давила“ в Букурещ, след което е получила и магистърска степен от Университета по политически науки и публична администрация в румънската столица. Оливия Фадел е работила за кратко в Националната агенция по лекарствата и медицинските изделия в Румъния, след което става съветник в кабинета на бившия румънски министър на транспорта Разван Куц, твърдят две регионални издания в Гюргево – Jurnal Giurgiuvean и GiurgiuPeSurse. Пак според тях в момента Куц е член на горната камера на румънския парламент, а Оливия Фадел е съветник на депутата – социалдемократ Стелиуца-Густица Четеничиу, координатор на парламентарната комисията за разследване на злоупотреби, корупция и петиции.

По следите на едно проспано уведомление

За първи път Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на България научава за намерението на Friendly Waste Romania. за изграждане на инсинератор през март 2022 г. Тогава Министерството на екологията на Румъния изпраща покана към България да се включи в оценката на въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС). Властите у нас са помолени и да изпратят информация в едномесечен срок за потенциални щети върху природата. Нищо от това обаче не се случва.

Копие от писмо, изпратено от румънското екоминистерство до българския му аналог през март 2022 г., с искане за оценка за въздействие вържу околната среда на бъдещ инсенератор в ГЖюргево. То остава без реакция.
Илюстрация: „За истината“

МОСВ не отговаря и на две последващи писма на румънските власти – на 5 май и на 16 май 2022 г. Това става ясно от кореспонденция на румънското Министерство на екологията от 8 август 2023 г. С нея те дават последна възможност на България да се включи в екологичната оценка на проекта и да предостави становище подкрепя или не изграждането на съоръжението. 

Между месеците март и май 2022 г. управлява четворното правителство на Кирил Петков с министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

“Писмо от страна на Румъния за този проект категорично не е стигало до моето бюро за резолюция, за да се говори за някакво мое бездействие“, написа Сандов в своя Фейсбук профил. Според него Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст не предвижда конкретен срок по мълчаливо съгласие, който да е бил пропуснат и допълва, че “ако е имало някакво забавяне в отговора от страна на МОСВ, то това не е създало условия да бъде пренебрегнато мнението на България”. 

След последния шанс, даден от румънска страна през август т.г., МОСВ най-сетне реагира и публикува на сайта си инвестиционното намерение на фирмата Friendly Waste Romania.. Направено е искане България да се включи в процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), се посочва в прессъобщение на ведомството. Оттам изискват също допълнителна информация, свързана с опазване качеството на въздуха.

Протест в Гюргево срещу изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци край града.
Снимка: Facebook/Mihail Mihov

Междувременно живущи от двете страни на река Дунав организираха протести и подписки срещу изграждането на инсинератора. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе също даде отрицателно становище по проектното предложение.

По-рано тази седмица на среща областният управител на Русе Данаил Ковачев и кметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску препотвърдиха общата си позиция против изграждането на инсинератора. Според Ангелеску единствената възможност за реализация на проекта е, ако се смени местоположението на обекта, така че той да не застрашава здравето на населението от двете страни на река Дунав.


Данните от Търговския регистър на Румъния публикуваме със съдействието на нашите партньори от разследващата платформа Context

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още от автора

Стадионът в Русе, на който светкавица уби дете през август, се оказа без гръмоотводи

Разследване на “За истината” установи, че по време на инцидента, при който на 30 август т.г. мълния порази дете на общински стадион в Русе съоръженията там не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от мълнии.  

В Русе избраха още от същото, в областта ГЕРБ и ДПС запазват влияние

В Русе Пенчо Милков, издигнат от местна коалиция “БСП за България”, спечели убедително. В по-малките общини и села в областта ГЕРБ и ДПС също запазват влиянието, което имаха.

Масово напускане на журналисти: Кой взема решенията в Euronews България

През 2022 г. Euronews Bulgaria наследи бившата ТВ Европа, която неофициално беше наричана: “партийната медия на ГЕРБ”.

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.