BG | EN

Младежкия дом във Варна ще бъде преместен, гражданският сектор се обедини против идеята

Младежкият дом във Варна
Снимка: Свилена Ганева

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Една от емблематичните сгради на Варна – Младежкият дом, предстои да преустанови функциите си като младежко средище. За това алармираха представители на гражданския сектор в морския град.

„С недоумение разбираме, че предстои преместването на Младежки дом в друга сграда. Във време, когато младежката политика е водеща във всички цивилизовани държави, отнемането на емблематичната младежка база във Варна е меко казано безотговорно“, се посочва в становище до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов и общинските съветници, подписано от 35 младежки неправителствени организации в града.

Защо Янко псува, а Киро заплашва, или как варненци излязоха на протест срещу „благоустрояването“ на града

Предложението за преместване на Младежкия дом в сграда на бившия „Жилфонд“ на ул. „Съборни“ 9А предстои да бъде внесено на следващото заседание на Общинския съвет, съобщава изданието Ecovarna.info. Според младежки лидери сградата е в окаяно състояние, с малки помещения, непригодни за обществени младежки прояви и инициативи. Тя по никакъв начин не отговаря на нуждите на младежката общност, още по-малко на младежите със специфични проблеми, се посочва в становището на местните неправителствени организации.

В обновената преди няколко години красива постройка на бул. „Цар Освободител“ 27 ще бъде настанен Общинския детски комплекс, който в последните години ползваше част от залите й за репетиции.

Младежкият дом е емблематична сграда за поколения варненци, където са започнали своята дейност редица творчески състави, и която е била инкубатор на множество младежки идеи и инициативи, припомнят представителите на гражданските сдружения. В годините назад Варна се слави с активната си младежка политика. Община Варна първа в страната създаде Младежка доброволческа служба, обяви програма за финансиране на младежки проекти, изгради Младежки форум за партньорство с местната власт и Консултативен младежки съвет към него, стана водеща в Структурния младежки диалог на национално ниво. Тези инициативи се зародиха в Младежкия дом, където НПО, младежки неформални групи, ученически и студентски съвети си партнираха с представители на общинската администрация, припомнят от гражданския сектор. По думите им, варненските младежи припознават дома за свое място, където могат да провеждат работни срещи, неформални обучения, конференции, концерти и много други инициативи. Това е място, където могат да получат консултации от експертите на отдел „Младежки дейности“.

Жители на варненския кавартал „Ален мак“ опитват да спасят борова гора от ВиК строеж

Всичко това, и изработената амбициозна програма за развитието на младежката политика в града, стана причина Варна да бъде обявена за Европейска младежка столица за 2017 г., заявява Дарина Иванова, председател на Морски клуб „Приятели на морето“ и бивш общински експерт в дирекция „Младежки дейности и спорт“.

Не е за пренебрегване фактът, че сградата на бул. „Цар Освободител“ 27 е достъпна за хора със специални потребности, което е важно условие за приобщаване на тези младежи.

Представителите на младежките сдружения във Варна разчитат на предстоящата сесия на Общинския съвет проблемът да бъде обсъден и решен в полза на варненската младеж.

Ecovarna.info направи запитване до кмета на Варна, дали ще предложи преместване на Младежкия дом в друга сграда и какви са мотивите за подобно предложение. Очакваме становището на Община Варна по темата, което ще публикуваме. Отворени сме и за други мнения и коментари по темата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините