BG | EN

Митнически служители задържаха над 14 000 кутии цигари в товарен автомобил на Дунав мост – Видин

Снимка: Агенция „Митници“

Митнически служители задържаха 282 320 къса (14 116 кутии) цигари в товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ от България за Германия и Белгия, съобщиха от Агенция „Митници“.

Проверката е извършена в района на Дунав мост 2 Видин – Калафат  и е част от провежданата операция по противодействие на контрабандата, с участието на смесени екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

На 12.05.2024 г., около 9:00 часа, на ГКПП Видин пристига на изходящо трасе от страната товарна композиция, управлявана от български гражданин.

Според представените от водача документи, той е превозвал стоки с направление от България за Германия и Белгия.

Митнически служители от сектор „Борба с наркотрафика“ – Лом селектират превозното средство за проверка. В хода на контролните действия в част от палетите в товарното помещение на ремаркето са открити цигари, които не са описани в товарителниците.

Товарният автомобил е придружен до Митническо бюро Видин, където при последвалата физическа проверка са установени общо 282 320 къса (14 116 кутии) цигари.

Установените тютюневи изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни без придружителни документи, в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.   

Водачът е обяснил, че акцизните стоки не се негови и не знаел за тях.

Цигарите са задържани и по случая е образувано административнонаказателно производство.

Пренасянето през вътрешна граница на цигари с български бандерол в нарушение на ЗАДС е индикация за нелегална продажба на акцизните стоки с цел незаконна печалба в други държави в Западна Европа, където пазарната им цена е значително по-висока, припомнят от митническата агенция.   

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините