BG | EN

Миньори и енергетици от Раднево искат гаранции от кабинета за работните си места

Миньори и енергетици от двете държавни дружества в енергийния комплекс „Марица изток“ излязоха на общ протест, организиран от КНСБ
Снимка: „За истината“

Миньори и енергетици от двете държавни дружества в енергийния комплекс „Марица изток“ излязоха на общ протест, организиран от КНСБ пред централата на въгледобивното дружество в Раднево. В декларация, връчена на министър Теменужка Петкова, която дойде да чуе исканията на протестиращите, синдикатите настояват за ясно разписани мерки на правителството в енергийната стратегия на България за периода 2020-2030 година по отношение на бъдещето на въглищните централи.

Подобен общ протест на миньори и енергетици се прави за първи път в страната от много години. КТ „Подкрепа“ странно не застана до колегите си от КНСБ и ще организира самостоятелна акция-шествие в столицата, организирано от няколко федерации в сектор „Икономика“ на синдиката, обясни разделянето на двата големи профсъюза Валентин Вълчев – председател на миньорската федерация към КНСБ.

В Раднево министър Теменужка Петкова обяви пред протестиращите, че кабинетът няма намерение да затваря ТЕЦ „Марица изток 2“, нито да съкращава работни места в следващите години. Напротив МОСВ работи затова централата да получи безсрочна дерогация за изпълнението на европейските директиви за вредните емисии в атмосферата. В края на ноември изтича срокът за общественото обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които може да се предостави дерогацията. Тя обаче не сваля задължението да се купуват квоти за въглеродните емисии. Досега една четвърт от необходимите на централата вече са закупени, до Коледа БЕХ ЕАД ще плати и останалите. Очевидно от енергийния холдинг бързат да използват падналата цена на квотите на борсата до 17-18 евро на тон, при 25 евро преди два месеца, за да осигурят работата на централата за 2019 година. Въпреки това ситуацията в сектора остава изключителна тежка, а задълженията на държавната централа към НЕК и БЕХ вече са достигнали рекордните 670 милиона лева. Без държавната помощ, централата би трябвало да спре производството си, тъй като цената на парниковите квоти не се начислява в общата цена електроенергията, добивана в ТЕЦ „Марица изток 2“. В противен случай тя би скочила рязко и би довела до ценови ръст на всички стоки и услуги в държавата. В тази ситуация се намира единствено държавната централа в източно-маришкия комплекс. Квотите за въглеродните емисии на другите две централи – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал“ се плащат от НЕК, защото това е част от условията в договорите на двете американски централи.

В последните няколко дни Теменужка Петкова повтаря пред различни медии, че без въглищните централи от комплекса „Марица изток“, които произвеждат над 50 процента от електроенергията в страната, не може да бъде осигурен енергийния баланс, особено през зимните месеци, оттам и енергийната, респективно и националната сигурност на държавата. В същото време правителството посрещна напълно неподготвено въвеждането на високите цени за въглеродните емисии като една от мерките на ЕВропа за намаляване на парниковите газове с 40 на сто до 2030 година. Затова синдикатите искат сега разписването на мерки в новата енергийна стратегия на България и яснота как ще се развива въгледобивната индустрия и енергетика в следващите 20 години с хоризонт до 2050. Защото дори и да се върви към закриване на въглищните централи, както искат екологични организации, кабинетът трябва да предложи алтернативни чисти производства на електроенергия и заетост на тези десетки хиляди работници, заети сега в сектора. А досега подобен, разписан план за действие никой не е виждал.

Представители на синдикатите на миньорите и енергетиците ще се срещнат до края на седмицата последователно с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев, за да чуят каква ще е позицията на България на форума в Катовице за климатичните промени. А оттам да решат и какви ще са действията им в бъдеще за защита на хилядите работни места в сектора и региона. Министър Петкова припомни на протеста в Раднево, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 година за повишаване на екологичните норми на големите горивни инсталации и заведе дело срещу Комисията заедно с Полша.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините