BG | EN

Миньори и енергетици от „Марица изток“ отново протестираха с три основни искания (видео)

Протестът на миньорите и енергетиците
Снимка: Венелина Попова

Сдружението “Миньори и енергетици заедно” организираха поредния протест с блокади на пътища и с искането България да прекрати плащанията на въглеродните квоти.Търговията с емисии на въглеродния диоксид цели да намали производството на електроенергия от изкопаеми източници като я направи скъпа, а оттам и неконкурентна на пазара. По този начин се стимулира прехода към нисковъглеродна индустрия и икономика, а очакваният ефект е ограничаване на глобалното затопляне.

Колоната от автомобили затвори между 11.30 и 12.00 ч. пътя Стара Загора – Казанлък на „Предела“, а след това по Подбалканския път край Мъглиж и Гурково пое към Нова Загора, където към 17 ч. се очаква отново да има блокада на пътя за Стара Загора за около час и половина. 

Основните си искания миньори и енергетици от източномаришкия минен басейн поставиха още в началото на март.

На въпрос на „За истината“ може ли България сама да вземе решение и да спре плащането на въгледорните квоти, Радослав Иванов – миньор в рудник 3 на Мини „Марица изток“ и член на сдружението заяви, че

трябва да има разбиране и от ЕС,

понеже от миналата година, когато блокирахме пътища и магистрали в страната, нещата станаха малко бързо. Тогава протестът ни може би не беше разбран и от нашите политици“.

Иванов призна, че за затварянето на централите се говори от близо десет години, но посочи, че освен правителствата на Бойко Борисов, вина имат и кабинетите след него, защото „всеки замиташе проблема под килима.

„Ние не сме против иновациите,

но решенията трябва да бъдат трайни, а не от днес за утре, защото от тях зависи бъдещето на стотици хиляди хора в нашия регион. Ние не сме и срещу никое правителство, дори очакваме да се направи нов кабинет и нашите искания да бъдат изпълнени“.

Иванов не можа да каже кога точно в бъдещето си представя, че може да бъде изграден завод за улавяне на въглеродните емисии, но смята, че има достатъчно време затова, тъй в документите, изпратени до Брюксел, е било посочено, държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, както и рудниците в „Мини Марица изток“ трябва да бъдат затворени до 2038 г.:

„Дали ще бъде

завод за улавяне на въглеродните емисии

или някакъв друг алтернативен вариант, важното е хората да не бъдат оставени в безпътица“, категоричен е представителят на наскоро създаденото сдружението на миньори и енергетици. Оттам настояват след рекултивация на терените в мините, те да бъдат използвани като земеделски земи или горски фонд, но не и за индустриални цели.

По повод предвиденото от 1 юли излизане на битовите потребители на ток на либерализирания пазар Радослав Иванов заяви, че

планираната да се случи само след три месеца реформа, ще бъде

непосилна за гражданите.

Затова от сдружението искат гратисен период, през който да се обмисли добре плавния преход от регулирана към либерализирана цена на тока за битовите абонати на електроразпределителните дружества.

Автомобилната колона на протестиращите край Стара Загора
Видео: Венелина Попова

Преди няколко дни всичките кметове на 11-те общини в Старозагорска област обявиха пред медиите, че

начинът по който ще бъдат разпределени средствата за справедливия преход, е скандален.

Живко Тодоров – кметът на община Стара Загора посочи, че е предвидено в бизнеса да бъдат налети около 650 млн., без да са ясни ефектът, критериите и начините, по които ще стане това. Гълъбовският градоначалник Николай Тонев обяви, че е силно притеснен за бъдещето на цялата област, особено за Стара Загора, Гълъбово и Раднево, а Галина Стоянова – кметица на Казанлък декларира, че всички са единни в позицията си, че трите общини трябва да бъдат бенефициенти по „Зелената сделка“, тъй като са

най-потърпевши от прехода

към нисковъглеродна индустрия.

В противен случай, каза Живко Тодоров, се създават предпоставки за непрозрачно разходване на средствата, а общините ще бъдат само „гумен печат“ в този процес.  

Тази седмица кметовете на общините от областта ще бъдат приети в МРРБ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините