Министър Гроздан Караджов отива в Габрово за дискусия за тунела под Шипка

Обходният път на Габрово, по който идващи от Габрово и пътуващи към Казанлък и Южна България, трябва да продължат пътуването си през прохода „Шипка“
Снимка: АПИ

На 27 януари т.г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов ще пристигне в Габрово за участие в дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка.

Дискусията ще се проведе в рамките на редовното заседание на габровския Общински съвет, но заради противоепидемичните мерки достъпът до нея е ограничен, съобщават от Община Габрово. На гражданите е дадена възможност да задават въпроси към МРРБ-министъра в онлайн платформа до 25 януари т.г., а от местната администрация гарантират ,че дискусията ще може да се проследи в реално време през сайта на Община Габрово.

От Община Габрово уточняват, че визитата на министър Караджов е по покана на кмета на Габрово Таня Христова ипредседателя на Общинския съвет Климент Кунев.  Поканата им е включен и, заместник министър-председатела по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, но към момента не е ясно дали той също ще участва в нея.

От Община Габрово са предложили на Гроздан Караджов да го запознаят на терен с изградената вече довеждаща инфраструктура по проект „Обход на гр. Габрово”, чиято последна фаза трябва да бъде строителството на тунела под Шипка.

На 7 януари т.г. в ефира на обществената телевизия министър Караджов обяви, че възнамерява да възложи ново проектиране за тунела под Шипка, за да се направи с по две ленти в посока. В съществуващия в момента проект е заложено да има само по една лента за движение, което според министъра е обикновен тунел, в който ако закъса една кола или ТИР, ще се налага пълно затваряне. Според него в тунела трябва да има двулентов път, следващ габарита на целия път от Русе до Велико Търново, който да мине под планината и да продължи на юг. Пак тогава Гроздан Караджов каза, че процедурите за новото проектиране започват същия ден.

Според друго интервю, дадено два дни по-късно, увеличаването капацитета на тунела няма да забави неговото строителство, тъй като и към момента няма технически проекти, нито е осигурено финансиране. По думите му е проведена процедура за инженеринг, където дори и тепърва договорът с избрания изпълнител да бъде сключен, ще е необходимо поне година, за да се изработи проектът, след това да се съгласува и едва тогава да получи разрешение за строеж.

Срещу решението на регионалния министър за препроектиране на тунела под Шипка реагира габровският кмет Таня Христова. “Ново трасе и нови процедури отдалечават непредвидимо дълго във времето неговата реализация. А тази инвестиция е стратегическа не само за икономическото развитие на Габрово, а за преодоляване на дисбаланса между градовете от двете страни на Балкана. Обходният път на Габрово – едно от най-сложните съоръжения, изграждани през последните години, трябваше да води към бъдещия тунел под Шипка.

От тази сутрин (7 януари, б.р.) мечтата на Габрово, която е на 125 години, е „канселирана “, написа Христова във фейсбук.

През октомври 2019 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за избор на изпълнител на тунела под Шипка на стойност малко над 267 млн. лв. без ДДС.

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10,5 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4 км. Тунелът под „Шипка“ ще е с дължина 3,22 км. Останалите 4 тунели са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Проектът предвижда още построяването на шест моста и един подлез.

Кой иска да строи тунела под Шипка – тук

Тунелът под вр. Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната му част ще бъде в област Габрово, южната в област Стара Загора. Планиран е с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,50 м и два тротоара по 0,85 м.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам