Министърът на околната среда ще сезира прокуратурата за престъпление срещу околната среда при действията с кораба „Вера Су“

Асен Личев – Министър на околната среда

Служебният министър на околната среда Асен Личев обяви, че ще сезира прокуратурата за престъпление срещу околната среда във връзка със заседналия кораб при местността „Яйлата“ край Камен бряг. По думите на екоминистъра, карбамид не се допуска от ЕС да бъде пренасян в насипно състояние.

Недопустимо е една страна-членка на ЕС да допусне кораб, който видимо отива към брега, видимо е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство да бъде превозван в такъв вид да се блъсне в нашия бряг и да застраши нашата водна екосистема и да застраши защитена зона „Яйлата“. Давам ги на прокуратурата за разследване, каза Личев, говорейки за Морска администрация.

Повече за операцията по претоварване на кораба тук

Министърът каза още, че основният риск за околната среда в района е преодолян, защото е източено горивото на кораба – лек дизел, който е класифициран като силно токсичен.

На регионалната екоинспекция е възложено да прави постоянен мониторинг на водата. Той е започнал от 25 септември и ще продължи до изтеглянето на кораба. Резултатите до сегашния момент не показват отклонение със стандартите, каза Росица Карамфилова от РИОСВ. Сравнение се прави с ежегодния мониторинг, който се изпълнява съвместно с Института по океанология. При данните за азот амониев е отчетено увеличение в сутрешните часове след разсипването на товара при претоварване, но резултатите до сегашния момент не показват отклонения и замърсяване в средата. Като пример тя даде изследвания, че за да се получи токсичност, експозицията трябва да бъде над 10 мг. на литър, като времето на експозицията трябва да бъде над 24 часа. А в момента стойностите са около 003, посочи тя. В момента няма причини за притеснения от данните, които дават взетите проби, казват от екоминистерството.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев вчера издаде заповед за освобождаване на досегашния изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” кап. Живко Петров.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам