BG | EN

Министърът на културата Боил Банов е ощетил държавата със 700 хил. лв., разкри Елена Йончева (допълнена)

Снимка: Скрийншот bTV

Разследване на народния представител и журналист Елена Йончева за корупция в изпълнителната власт разкрило, че сегашния министър на културата Боил Банов е ощетил държавата със 700 хил. лв. по времето когато беше зам.-министър на културата във втория кабинет „Борисов“.

Това заяви самата Йончева на пресконференция днес. Тя пусна записи, които заради лошото качество бяха придружени от субтитри, за които обясни, че са на Банов от 2016 г. по повод изпълнението на проекта „Античен културно-комуникационен център „Сердика“ – 2 и 3 етап“. Записите са били правени от служител на министерството на културата, който осъзнал, че участва в нещо незаконно. 

Първият запис е от кабинета на зам.- министър Банов и е направен на 24 март 2016 г.,. Сред присъстващите на срещата са Татяна Цановска – изпълняващ длъжността директор на дирекция „Правна“ в министерството, Ангел Ангелов от дирекция „Европейски програми“ и архитект Иван Мечкунов – ръководител на проекта от страна на министерството. В него, според Йончева, Банов казва, че има забавяне в изпълнението на строително-монтажните работи с 33 дни, заради което на фирмата трябва да се наложи неустойка от около 700 хил. лв. После обяснява, че тази неустойка не може да се събере с години и предлага на архитект Мечкунов да направи акт 10, който да раздроби на две или три.

Вторият представен разговор е по телефона, между Боил Банов и Атанас Ангелов от ЗДДЗ „Инвест консулт“ – независимият строителен надзор. В него Банов казва, че и да искат неустойката, никога няма да я вземат и предлага в строителните книжа за минал период да се намерят два пъти по 15 дни, в които не са се правили никакви строително-монтажни работи, и да се пусне акт 10 и акт 11 за спиране, за да няма закъснение.

Третият представен днес разговор е отново телефонен и, според Йончева, в него участват зам.-министър Банов и инженер Драгомир Драганов – ръководител на проекта от страна на изпълнителя „Антична Сердика“. В него Банов обяснява за установеното забавяне и прави предложението за неговото заличаване.

На база на представените записи, БСП ще подаде сигнал в ОЛАФ и прокуратурата и настоява за оставката на Банов.

Проектът обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап е на стойност 12.3 млн. лв. и се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“. Изпълнител е ЗДДЗ „Антична Сердика“, в което влизат четири фирми с водещ партньор „Пътища и мостове“ ЕООД, пояснява по темата „Дневник“.

Няколко часа по-късно пресконференция даде и самият Боил Банов, който заяви, че записите вероятно са монтаж и показа пред медиите исковата молба на Министерството на културата във връзка с иск към фирмата-изпълнител на проекта за „Ларгото“ за просрочено време и неизпълнени дейности.

Междувременно Специализираната прокуратура започна проверка по случая, разпоредена от Главния прокурор, който заяви, че се самосезира във връзка с изнесените данни.

На първа инстанция съдът не е намерил основания за неустойки за Ларгото, установи по-късно „Дневник“, като публикува и мотивите по делото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините