BG | EN

Министърът на здравеопазването сезира прокуратурата за зачестилите нападения над лекари

Снимка: Скрийн шот bTV

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на Област Велико Търново, министърът на здравеопазването изпрати до Главния прокурор доклада за двата инцидента с искане да бъде осигурено приоритетно разследване по тях, съобщиха от пресцентъра на министерството.


На 21 януари 35-годишна жена, на чието дете служител от спешния център в Горна Оряховица е оказвал медицинска помощ, е проявила физическо насилие спрямо медицинското лице. На 22 януари двама мъже и една жена са нападнали медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Настояването на министъра на здравеопазването е разследванията по тези два случая, както и по всеки друг случай на агресия срещу медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения, да бъдат проведени по реда на бързо производство, се посочва в съобщението на здравното министерство.

Сигналът е на основание подписаното Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването. Предмет на споразумението е създаването на организация за незабавна реакция при престъпления срещу медици.

В заключение в съобщението се посочва, че „Министерството на здравеопазването остро осъжда посегателството спрямо медицински специалисти и се обръща към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците.“

Малко по-късно от пресцентъра на прокуратурата разпространиха информация, че Районната прокуратура в Г. Оряховица е повдигнала обвинение за причинената лека телесна повреда на медицински специалист от Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица при изпълнение на службата му. След предявяване на обвинението и разпит по него, бързото производство незабавно ще бъде внесено в Районен съд – Г. Оряховица за решаване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините