BG | EN

Министри влязоха в задочен спор за 20 дка плаж в курорта „Слънчев бряг“

Снимка: Фейсбук

През профила си във Фейсбук, днес вицепремиерът Валери Симеонов алармира, че министърът на туризма Николина Ангелкова е поискала от регионалното министерство да извади 20 декара плаж в района на Слънчев бряг от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. „Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели.“, пише в публикацията си министърът.Според публикацията в социалната мрежа „Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова – шефка на “Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел „Оазис“ на самия бряг на морето.“ Симеонов заявява, че ако това решение бъде внесено в Министерския съвет, той ще протестира.

В отговор на публикацията, Министерството на туризма излезе с официална позиция, в която обяснява, че то няма право да  продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия.

„Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра. Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж.“, пише още в становището на МТ. От там допълват, че актуализирането на картите им било важно за правилното провеждане на процедурите по отдаването на плажовете под наем и съставянето на коректни документи.

По-рано днес в задочния разговор влезе и министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който пред БНР е заявил, че не вижда нещо нередно  в искането на министъра на туризма.

„Нормална процедура по специализираната карта – да поиска министър Ангелкова нещо подобно. Имаме съответно възможност да променим кадастралната карта на база на специализираната, но вече имаме и промяна във вечните права. Така че отново ще изискаме от министър Ангелкова компетентно становище, но темата, която вицепремиерът Симеонов засегна – за приватизация, за съответно продажба на държавни имоти, не стои на дневен ред. Моля ви се!“, заявил пред Националното радио Ненков.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините