Министерство на туризма проверява отново плаж „Смокините-север“

Снимка: Фейсбук/Miroslava Petrova

Министерството на туризма ще извърши документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера. Това съобщи ресорното министерство след поредни публикации за нарушения в социалните мрежи и медиите.

През почивните дни граждани публикуваха снимки в социалните мрежи, на които се виждат бетонни блокчета, разположени на пясъка. Те настояха да започне проверка и пясъчната ивица да бъде освободена от елементите.

Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене, посочват от ведомството и уточняват, че разрешенията за поставяне на преместваемите обекти се издават от кмета на съответната община.

От туристическото министерство припомнят, че при предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г.

Внесените и одобрени през 2021г. в министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община.

Към настоящия момент в Министерството на туризма няма информация по отношение на това дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене.

Тази сутрин в ефира на НОВА ТВ концесионерът Иван Алексиев заяви: „На този плаж в момента се изграждат три нови заведения. Едното от тях ще е дневен плажен бар, а другото – луксозен ресторант. Няма как върху 100 квадрата разрешена търговска площ да побера 2500 човека“. Няма да има нощно заведение, подчерта той.

„Документите, които сме внесли за строителните разрешения, са ни утвърдени от архитекта. Те са шест на брой. Вижда се от тях, че искаме разрешително за работно време. Чакаме издаването на удостоверението, старото, което имаме за построяване на обектите, е валидно до изтичане на концесията“, обясни стопанинът на плажа.

„Всеки нормален човек, който е построил един гълъбарник, знае, че обект се изгражда върху основа. Бетонните пети ще бъдат закопани в пясъка“, добави той.

„На половин метър дълбочина на плажа излиза вода. Ако петите са от дърво и са вкопани в пясъка, ще изгният и заведението ще падне и ще загинат хора“, заяви Алексиев.

Единствената разлика между строителство и тези пети е, че не се лее на място бетон, коментира Спас Узунов от Фондация „Биоразнообразие“.

От Община Созопол потвърдиха, че все още няма издадено разрешение за работно време, както и за капацитет на заведенията. Според кмета Тихомир Янакиев, обаче, докато има разделение на отговорностите между министерство и община, такива казуси няма да бъдат прецедент. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам