Министерство на културата не откри нарушения при събарянето на сградите, които вдигнаха бургазлии на протест

Събарянето на няколко стари сгради в центъра на Бургас и слухове за събаряне на сградата, където се помещава книжарница „Хеликон“ изведоха бургазлии на протест през февруари.
Снимки: Петя Михова

Няма нарушения при събарянето на сградите в имота на площад „Тройката“ в Бургас, където се намира и книжарница „Хеликон“. Това посочват от Министерството на културата в отговор на отправени въпроси по Закона за достъп до обществена информация. Проверката на институцията беше направена в началото на годината, след протест с искане за запазването на старите сгради.

В становището се посочва, че те нямат статут на единична недвижима архитектурна ценност. В отговора на Министерството липсва информация по темата, спомената от министъра на културата през февруари, че все пак те попадат в т.нар. охранителната зона и събарянето им също трябва да бъде съгласувано с ведомството.

От Министерството посочват още, че собственикът на имота е предоставил необходимата документация за събарянето на вътрешните постройки.

Бившето читалище „Пробуда“

Статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност имат единствено две сгради в имота – бившето читалище „Пробуда“ и бившите „Маринкови хамбари“. Оказва се, че сградата на „Хеликона“ няма никакъв статут, който да я защити от каквито и да е дейности по нея.

От институцията посочват, че в момента правят заключителните оценки на двете сгради със статут и възможността те да бъдат включени в групова недвижима културна ценност – ансамбъл.

От Министерството отказаха да предоставят копие от протокола на проверката. Причината, която посочват, че документът е служебна информация, свързана с оперативна подготовка и не представлява обществен интерес.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам