Министерство на здравеопазването спира спорната реконструкция на недовършената детска болница (допълнена)

Строителят заяви, че не е уведомен за прекратяване на договора.

Снимка: Фейсбук/ЗА истинска детска болница

Министерството на здравеопазването окончателно се отказа от реконструкцията на недовършения строеж, който беше предвиден да стане нова детска болница, като разпореди спиране на договора с „Главболгарстрой“ за довършване на съществуващия строеж в София. Това съобщиха от инициативата „ЗА истинска детска болница“ в социалната мрежа „Фейсбук“. По-късно, обаче, Мая Пенчева от консорциум „Детско здраве“ и изпълнителен директор на „Главболгарстрой“ коментира пред БНР, че нищо не е стопирано и съобщенията в социалните мрежи не съществуват в правния мир.

С писмо до Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров е съобщил, че на 5 юли 2021 г. Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

Разследване за историята със строежа на национална детска болница тук

От здравното министерство са дали и указания на изпълнителния директор на ЗИКДБ ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора на основание чл. 58, ал. 4 от договора, с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД „Детско здраве“. Основание за това от ведомството намират в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

След като информацията беше разпространена в медиите, обаче, директорът на фирмата, с която правителството на Борисов подписа договор за строителството коментира пред БНР: „Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията“.

Проектът за изграждане на национална детска болница в София на мястото на недовършен от десетилетия стоеж, породи обществено недоволство и стана причина за редица протести и подписки за спиране на строежа на медици, архитекти, родители.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам