Министерство на здравеопазването призова за кръводаряване

Снимка на Robert DeLaRosa от Pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв, тъй като се отчита спад в броя на кръводарителите. Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси чрез кръвопреливане или трансплантация, поясняват от здравното министерство.

По данни на министерството, всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Само в София за периода от 1 до 15 март т.г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души.

Екипите в центровете по трансфузионна хематология ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни, съобщават още от здравното министерство. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение. Създадена е стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции, съобщават още от здравното министерство.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам