BG | EN

Частната болница „Св. Иван Рилски“ в Габрово нямало да получава пари от здравната каса

Снимка: на rawpixel от Pixabay

Новата частна болница в Габрово, чието създаване бе одобрено от Правителството през август т.г., ще работи без договор с Националната здравноосигурителна каса. Това уточниха от Министерството на здравеопазването пред „За истината“, след публикацията на текста „Бивш зам.-министър открива болница в Габрово, въпреки несъгласието на Здравната каса“.


Отговорът от министерството дойде десет дни, след като изтече срокът за него. В написаното се казва, че новото лечебно заведение има три месеца, след получаване на одобрение за създаването му, да подаде заявление за издаване на разрешение за лечебна дейност.

Болницата ще се помещава в собствена сграда, проектирана и изградена за целта, за която има издадено разрешение за строеж на името на МДМ „Инвест“ – акционерното дружество, собственик на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

До получаване на отговора от здравното министерство, имаше неяснота около мотивите за разкриване на новото заведение. От една страна Правителството одобри създаването му, от друга – има становище на Здравната каса, че в региона няма необходимост от допълнителни болнични легла, а заплащането на нови дейности ще натовари бюджета й с около 15%.

Дали това становище ще остане в сила и занапред, или след година или две НЗОК все пак би финансирала с обществени средства частната болница в Габрово, няма как да знаем.

Според изследване на Института за пазарна икономика област Габрово е на водещо място в страната по брой хоспитализации. В областта работят шест болници, всичките имат договор с НЗОК. Същото изследване сочи, че големият брой хоспитализации е типичен за държави, чиито здравни системи осигуряват лесен достъп до финансиране, без контрол върху качеството на предлаганите медицински услуги, което пък създава условия за нередности.

В област Габрово няма частна болница и отварянето на такава би могло да бъде оздравително върху конкуренцията в сектора. Изборът на пациентите обаче остава ограничен, след като вече е ясно, че засега трябва да плащат от джоб лечението си.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините