BG | EN

Министерството на туризма се отказа да дава под наем плаж „Липите“

Плаж „Липите“
Снимка:
„Коректно“

След поредица от медийни публикации и реакции в социалните мрежи, министерството на туризма обяви, че няма да бъде сключен договор за отдаване под наем на морски плаж „Липите“, край Синеморец.

Причината, изтъкната от министерството за промяната в решението за отдаването на плажа е, че въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата, това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите.

Идеята за намиране на стопанин за морския плаж бе да се гарантира сигурност за туристите с водно спасяване и медицински пункт, допълват от ведомството, като посочват, че преди началото на процедурата експерти на министерството извършили обстойна проверка, която доказала, че за ивицата няма екологична забрана за отдаването й.

„Основната задача по закон на Министерството на туризма е да осигури стопани за морските плажове. Считаме, че това е най-добрият начин на първо място да се гарантира безопасността на туристите, както и да се осигурят постъпления за държавния бюджет.  Друг положителен ефект е, че плажовете се поддържат в добро състояние, което води до повишаване на качеството на предоставяните услуги и влияе положително на имиджа на българския туризъм.“, пише още в съобщението.

Плаж „Липите“ е един от последните останали диви плажове по южното Черноморие, а достъпът до него минава през защитена зона.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините