BG | EN

Министерството на електронното управление е най-непрозрачно, Община Банско – най-открита, сочи проучване

Карта на прозрачността, източник: ПДИ

Министерството на електронното управление е най-непрозрачното българско ведомство. С 28.9 точки от максимални 82, то заема последното дванайсто място според проучване за прозрачността на централните органи на изпълнителната власт в България.

Това сочи годишният граждански одит на активната прозрачност за 2022 г., резултатите от който фондация Програма Достъп до информация обяви в онлайн пресконференция миналата седмица.

Проучването се прави чрез преглед на интернет страниците на институциите. Тази година то бе направено в периода 1 април – 10 юни 2022 г., когато бяха прегледани страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за активно публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

В рамките на проучването бяха подадени 563 електронни заявления с искане за предоставяне на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2021 по дела срещу решения по ЗДОИ на всяка от оценяваните администрации.

Нивото на прозрачност през 2022 се оценява с точки по различни индикатори. Най-много са индикаторите (108), по които се изчислява прозрачността на първостепенните разпоредители с бюджет. Следват териториалните звена на централните органи на власт и второстепенните разпоредители с бюджет, които са оценявани по 94 индикатора и 118 са индикаторите, по които се изчислява прозрачността и интегритета на българските общини.

Министерството на отбраната, Министерството на финансите и Министерски съвет заемат първите три места за най-прозрачни бългаарски министерства. В дъното на таблицата са Министерството на иновациите и растежа, Министерството на културата, което две поредни години е най-непрозрачно и Министерството на електронното управление.

Какво не е направило най-младото българско ведомство, за да получи оценка „най-непрозрачно“?

Според проучването на ПДИ Министерството на електронното управление не е предоставило вътрешни правила за административните услуги, които предоставя. Същото не са направили още МВР и Министерството на младежта и спорта.

Министерствата, които публикуват нормативните си актове и текстове са повече, но сред тях пък има такива, от страниците на които не става ясно на коя дата са публикувани актовете. Това важи за Министерски съвет и още девет ведомства – Министерство на правосъдието, Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, МВР, Министерството на транспорта, Министерството на финансите, Министерството на културата и Министерството на външните работи.

Докладите от обществените консултации също се спестяват

Това важи при проекти на нормативни актове, които трябва да преминат обществено обсъждане, а резултатите от обсъждането трябва да бъдат публикувани. Това обаче не всички ведомства правят.

Министерството на енергетиката и министерството на електронното управление нямат публикувани програми или стратегии за развитие. Двете не публикуват и отчети за дейността си. Същото не правят още в МВР и Министерството на отбраната.

Рейтингът на прозрачност на централните органи на изпълнителна власт вижте тук.

Община Банско е най-прозрачната българска община през 2022 г.

С излизането й начело между българските органи на местна власт Банско изместни Община Белоградчик, която  в това проучване е на трето място.  Най-слабо прозрачните общински администрации са в Рудозем, Невестино и Левски.

Резултатите за изпълнение на задълженията на общините, обхващащи публикуването на бюджети, финансови отчети, датата на публичното обсъждане на проектите за бюджети и финансови отчети, информация за обществените поръчки в секция „Профил на купувача“ и декларациите по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество формират Картата на финансовата и бюджетна прозрачност на общините.

Министерството на вътрешните работи се оказва по-слабо прозрачно от една от областните си дирекции. ОДМВР в Кюстендил е на челно място сред всичките 28 дирекции в страната, най-непрозрачна е ОДМВР в Шумен.

Същото е и при Регионалните инспекции по околна среда и води. Ресорното им министерство МОСВ e с по-нисък рейтинг на прозрачност от Регионалните инспекции в Пловдив и Русе.

Цялото проучване може да бъде видяно тук.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За втора поредна година Славейковата награда за лирика остава без притежател

Обявяването на Славейковата награда е кулминацията в Славейковите празници, чийто домакин е Трявна.

Мечката, която се разхождаше в Габрово, е уловена и преместена в балкана

Мечката, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици, е уловена и преместена високо в планината, но местонахождението й се пази в тайна от съображения за нейната сигурност.

Иновации за оцеляване – историята на училището в с. Петко Славейков, което стана на 130 години

За последните двайсет години в община Севлиево са закрити седем селски училища. Изключение е Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Петко Славейков, което днес, на 24 май, става на 130 години.

Още анализи

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

След записа: няма заплаха за суверенитета, проблемът е друг

Проблем в изтеклия разговор има, но той няма общо с българския суверенитет, Даниел Смилов обяснява.

България: „Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" дори говори за "сблъсък на кръстниците в държавата на мафията".